De grootste overdekte mangrove van de wereld is geopend!

13 juli 2017

Met het loslaten van tientallen tropische vlinders hebben directeur Alex van Hooff en Omar Figueroa, Minister of State van Landbouw, Visserij, Bosbouw, Milieu en Duurzame Ontwikkeling, woensdagmiddag 12 juli Burgers’ Mangrove officieel geopend. Burgers’ Mangrove is de grootste overdekte mangrove ter wereld met een oppervlakte van 3000 vierkante meter. Hier leven zeekoeien, vlinders, wenkkrabben, vogels en vissen. De zeekoeien hebben maar liefst 1 miljoen liter water tot hun beschikking.

Geïnspireerd op een natuurgebied in Belize Burgers’ Zoo beschermt al 28 jaar lang samen met het Zwitserse vlinderpark Papiliorama een natuurgebied in het Midden-Amerikaanse land Belize met een oppervlakte van inmiddels 235 vierkante kilometer. Het mangrovebos vormt een belangrijk onderdeel van dit natuurgebied. Burgers’ Mangrove vormt als het ware een ambassadeur voor de pracht en diversiteit van de dieren en planten die in het natuurgebied in Belize leven. Meer informatie: www.burgerszoo.nl/belize.

Mangroveplanten zijn erg bijzonder!
Mangroven zijn extreme leefgebieden voor planten: ze bevinden zich langs tropische kusten, waar bijzonder veel zoninstraling bladeren kan verbranden, maar vooral waar bij elke vloed zout water de plantenwortels omspoelt. Wereldwijd komen slechts 110 soorten planten in mangrovegebieden voor; van de pakweg 380.000 soorten planten die er zijn! En slechts 40 soorten komen uitsluitend voor in mangrovegebieden en zijn dus echte specialisten.

Een ecosysteem is nooit af!
Met name de planten in Burgers’ Mangrove krijgen ruimschoots de tijd om uit te groeien tot een steeds natuurlijke mangrovebos. In het gedeelte van de Mangrove waar de vlinders zich hoofdzakelijk zullen ophouden, ontstaat een tropisch droogbos met nectarplanten als voedselbron voor de volwassen vlinders en waardplanten als voedselbron voor de rupsen. Ook de populaties van dieren als bijvoorbeeld degenkrabben, mangrovekwallen, heremietkreeftjes en diverse vogel- en vissoorten krijgen de mogelijkheid om op natuurlijke wijze verder uit te groeien. Ook dit ecosysteem kent een kwetsbaar natuurlijk evenwicht tussen alle dier- en plantensoorten.

Volop in ontwikkeling
Telkens wanneer zich ontwikkelingen voordoen, zal daarop geanticipeerd moeten worden door de biologen en dierverzorgers om steeds dichter bij een natuurlijk ecosysteem te komen. De komende jaren zullen stapsgewijs meer diersoorten worden toegevoegd aan het systeem, terwijl er achter de schermen volop wordt gekweekt met allerlei plantensoorten. Burgers’ Zoo kiest er net als bij de opening van de Bush (tropisch regenwoud), de Desert (rotswoestijn), de Ocean (tropisch koraalrif) en bijvoorbeeld de Rimba (oerwoud van Maleisië) voor om ook de Mangrove rustig de tijd te geven om zich op natuurlijke wijze steeds verder te ontwikkelen. De Mangrove zal elk jaar mooier, complexer en fascinerender worden.

Geïnspireerd op een natuurgebied in Belize
Tijdens de tocht door de Mangrove daalt de bezoeker af totdat hij plotseling oog in oog staat met zeekoeien dankzij een omvangrijke panoramaruit van 12 x 1,8 meter. De zeekoeien zijn hiervoor verhuisd van de Bush naar de Mangrove, waar ze nog meer ruimte hebben. Zeekoeien zijn gemoedelijke en rustige dieren. Ze dobberen in het water en voeden zich met waterplanten. Ze eten zowel drijvende planten aan het wateroppervlak als ook zeegras en wortels van waterplanten op de bodem.

Zoë en Silos schitteren in de Mangrove Musical
Na Deep Ocean Monsters in 2016 presenteren we deze zomervakantie de Mangrove Musical! In de musical beleven Zoë en Silos een spannend avontuur, waarin het leven in de mangrove op kleurrijke en educatieve wijze centraal staat. In een half uur durend visueel spektakel word je meegenomen naar de mangrovebossen van Belize, waar de leukste, spannendste en grappigste wezens leven, zoals de Caribische zeekoe en de meest kleurrijke vlinders. Deze adembenemende musical voor jong en oud is van 8 juli tot en met 27 augustus 2017 te zien en is bij de entreeprijs inbegrepen!

comments powered by Disqus