Kijkje in de eendenkooi van Batenburg

06 juni 2017

De boswachter van Geldersch landschap en Kasteelen organiseert op zondag 11 juni een bezoek aan de eendenkooi van Batenburg.

Een eendenkooi bestaat uit een flinke vijver waar enkele smalle sloten op uitkomen, de zogenaamde vangpijpen. Deze kooien werden vroeger gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. Met tamme eenden en een kooikerhondje werden wilde eenden gelokt en gevangen. In Nederland bestaan nog ongeveer 119 geregistreerde eendenkooien. Veel kooien hebben slechts één vangpijp gebruiksklaar. De eendenkooi in Batenburg is echter volledig bedrijfsklaar en in originele staat. Tijdens de wandeling van 11 juni neemt de boswachter u mee naar de eendenkooi Batenburg, een kooi die normaal gesproken niet toegankelijk is voor publiek. Hij vertelt over de historie en de werking, het werk van de kooier, de begroeiing op het terrein en het beheer ervan. Ook is de kooiker aanwezig om te laten zien hoe zijn hondje de eenden de vangpijp in lokt. Een verrekijker meenemen is aan te raden.

Start: 14.00 uur aan het begin van de toegangsweg van de Eendenkooi (Bergharense straat, Batenburg). Parkeren langs de Bergharense straat. Duur: ca. 2 uur. Deelname: € 7,50 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 3,75 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen € 2,50 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 1,25 p.p. op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: via Ideal bij reservering. Reserveren is noodzakelijk via glk.nl/evenementen.

Informatie: Jan Taat, tel. 06 - 83 086 024 of Bert Vos, tel. 06 - 19 717 255.

 

Foto door: ©Ton Rothengatter

comments powered by Disqus