Verkooptentoonstelling in Museum Arnhem groot succes

13 juli 2017

Tot en met 27 augustus presenteert Museum Arnhem de Verkooptentoonstelling à la Pierre Janssen. Kunstwerken van 25 alumni ArtEZ hogeschool voor de kunsten worden te koop aangeboden. Inmiddels zijn er maar liefst 18 kunstwerken verkocht. Het concept dat ruim 45 jaar geleden voor het eerst door oud-directeur en tv-persoonlijkheid Pierre Janssen werd georganiseerd is wederom een groot succes. Om te zorgen dat er niet te veel lege plekken aan de wand ontstaan, hangt Museum Arnhem geregeld nieuwe werken van alumni op.

Samenwerking ArtEZ hogeschool voor de kunsten
Via de afdelingen BEAR (Fine Art), Interaction Design, Product Design en Docent Beeldende Kunst & Vormgeving zijn dit voorjaar 100 alumni voorgedragen om een voorstel in te dienen. Uit deze voorstellen zijn 25 kunstenaars geselecteerd die werken te koop aanbieden in de Koepelzaal van Museum Arnhem tot een prijs van € 2000. Museum Arnhem heft geen commissie op de kunstwerken. Tijdens openingstijden kunnen bezoekers tussen 12:00 en 16:00 uur een werk kopen en direct meenemen. Dagelijks zijn publiekbegeleiders aanwezig die het gekochte kunstwerk ter plekke voor de koper inpakken.
 
Pierre Janssens aanpak
Janssens aanpak was buitengewoon effectief en duurzaam. Hij wist daadwerkelijk nieuwe groepen mensen te bereiken en naar het museum te halen, aan zich te binden én te inspireren. Een voorbeeld hiervan zijn de befaamde Sinterklaasverkooptentoonstellingen die hij tussen 1969 en 1972 organiseerde. Regionale kunstenaars werden uitgenodigd om werken te koop aan te bieden tot een prijs van ƒ 200,-. De museumzalen veranderde even in een warenhuis voor kunst waarbij bezoekers volgens een like, cash & carry principe direct kunstwerken konden aanschaffen. In persoonlijke brieven van Janssen in huis-aan-huis-bladen werden Arnhemmers uitgenodigd om het museum te bezoeken en kunsteigenaar te worden. De tentoonstellingen waren een enorm succes en brachten veel nieuwe bezoekers naar het museum. Tot en met 15 oktober 2017 wordt Pierre Janssen geëerd met de tentoonstelling Pierre Janssen | In de greep van de kunst.
 
[…] U hebt misschien gedacht: kunst kopen is iets voor heel aparte mensen. Ik schrijf U: welnee. Ik wil helemaal niet beweren dat kunst niet iets bijzonders is. Ik wil wel beweren dat kunst U een bijzonder genoegen kan verschaffen, ook al zou U ooit over maar één kunstding beschikken. Daarom verkopen de kunstenaars in het museum op de gewoonste manier die wij konden bedenken. U kijkt, U kiest, U betaalt en U krijgt meteen mee. […]
Pierre Janssen in de Arnhemse Koerier van 20 november 1969

Deelnemende kunstenaars
Nathaniel Bagijn, Len Berns, Matilde Boelhouwer, Roos van Dijk, Ferdinand Dunnewold, Anne Marie Geurink, Alexandra Hampp, Han Jansen, Joanneke Jouwsma, Jelle Korevaar, Amber Kroesbergen, Roos Meerman, Louise te Poele, Janina Schipper, Esmee Seebregts, Heidi Sincuba, Anan Striker, Mark Sturkenboom, Julius Thissen, Studio KnockOut, Jasper van Loenen, Christel Verdaasdonk, Sophie de Vos, Juliette Warmenhoven, Aafke Ytsma.
 
(Publieks)lievelingen
Naast de Verkooptentoonstelling is ook Publiekslievelingen te zien. Uit de collectie van het museum wordt de top 20 favoriete kunstwerken van het publiek gepresenteerd. Daarnaast is een selectie kunstwerken te zien die is samengesteld door gastcurator Charlotte Bik (directeur Art & Design ArtEZ hogeschool voor de kunsten). De sieraden van Museum Arnhem zijn ook weer terug van weggeweest. In drie vitrines laat nieuwe sieradenconservator Anne-Karlijn van Kesteren haar licht schijnen over de huidige collectie sieraden van Museum Arnhem en presenteert Van Kesteren twee nieuwe aanwinsten van Frank Verkade.
 
Museum Arnhem
Museum Arnhem is hét museum voor (inter-)nationale moderne en hedendaagse kunst én vormgeving van de stad Arnhem. Speerpunten zijn realistische kunst uit de 20ste eeuw, hedendaage sieraden en vormgeving, met extra aandacht voor niet-Westerse kunst en werk van vrouwelijke kunstenaars. Belangrijke thema’s zijn ontwikkelingen en machtsverhoudingen in de samenleving. Het museum is beroemd om zijn bijzondere ligging middenin de stad met prachtig uitzicht over de Rijn. In het najaar start de uitbreiding uitgevoerd door Benthem Crouwel Architects.

comments powered by Disqus