Het begin van de Tachtigjarige Oorlog: precies 450 jaar geleden!

05 april 2018

De stichting Huys te Moock herdenkt in 2018 het feit dat precies 450 jaar geleden de Tachtigjarige Oorlog uitbrak. In het Bezoekerscentrum van Huys te Moock wordt alles verteld over de aanleiding van de Nederlandse Opstand en Slag op de Mookerheide. Ook zijn er diverse routeboekjes verkrijgbaar voor historische wandelingen of een prachtige fietstocht door het Maasdal.

De stichting Huys te Moock herdenkt in 2018 het feit dat precies 450 jaar geleden de Tachtigjarige Oorlog uitbrak. Het zou, met name voor onze streken, een periode van grote oorlogsellende, diepe armoede en intense geloofstrijd worden. In de lente van het jaar 1568 trok Willem van Oranje bij Heiligerlee met een huurlingenleger de Nederlandse Gewesten binnen in een poging het wettelijke gezag van de Spanjaarden uit de Lage Landen te verdrijven. Uit woede over de inval liet Alva, de Spaanse landvoogd, op de Grote Markt in Brussel twintig Nederlandse edelen onthoofden waaronder de graven Egmont en Horne. De Nederlandse Opstand was een feit en zou pas eindigen in 1648 met de Vrede van Münster.

Ook nu is het weer lente en een mooi moment om erop uit te gaan, te gaan wandelen of een dagje te gaan fietsen. De stichting Huys te Moock biedt de gelegenheid, met twee historische wandelingen of een fietstocht, te genieten van de prachtige natuur in de omgeving van Mook en Plasmolen en tegelijkertijd kennis te maken met alle historische verhalen en legendes van de plaatselijke geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog. En dat is veel meer dan alleen de beroemde Slag op de Mookerheide.

Vanaf 1 april is het Bezoekerscentrum van Huys te Moock, wat gevestigd is in de VVV van Plasmolen (Witteweg 10), weer geopend. In dit informatiecentrum wordt alles verteld over de aanleiding van de Nederlandse Opstand en Slag op de Mookerheide. Daar zijn ook de routeboekjes verkrijgbaar voor de historische wandelingen of de prachtige fietstocht door het Maasdal. Zo wordt bijvoorbeeld in de wandeling 'Beleef Mook in de Tachtigjarige Oorlog' alles verteld over wat een eenvoudige inwoner van Mook kan hebben ervaren en gezien van tachtig jaar oorlog in zijn streek en letterlijk op zijn erf.

Meer weten over de herdenking van het begin van de Tachtigjarige Oorlog in Mook en Middelaar: www.huystemoock.nl en de historische roman 'Noodweer' van Theo van Brunschot.