Redouteroute

Redouteroute

Ervaar het leven in de Tachtigjarige Oorlog met deze Augmented Reality APP. Gids de Oude Rijn is een meeslepend verteller. Ga met hem fietsend of wandelend op pad vanaf de Europakade in Tolkamer via Hoornwerk de Geuzenwaard en de redoute op Carvium Novum naar de redoute op de Ossenwaard, om dan met onze gids weer terug te gaan naar de Europakade.

Je beleeft op een unieke manier hoe de Republiek van de Verenigde Nederlanden ontstond dankzij een slim bondgenootschap met het water.
Prins Maurits was een uitmuntend strateeg. Hij liet een reeks verdedigingswerken (de redoutes van de Oranje Limes) aanleggen langs de rivieren.

Fort Schenkenschans was het slot op de achterdeur van de Republiek. Je beleeft de herovering van dit machtige fort door de Staatse troepen of je er zelf bij bent. Maar zie ook wat de gevolgen voor de plaatselijke bevolking waren van alle krijgshandelingen. Volwassenen en kinderen uit Lobith en omgeving brengen op deze APP het bestaan van de dorpelingen uit deze omgeving in de Tachtigjarige Oorlog ontroerend tot leven.

Rondom Lobith zijn al drie eigentijdse replica’s van redoutes gebouwd. Ze staan exact op plekken waar ooit wachttorens van het Staatse leger in de strijd tegen de Spaanse bezetters (Mauritstorens) te vinden waren. Het zijn nu uitkijkposten (kiekovers), vormgegeven door landschapskunstenaar Paul de Kort volgens een verantwoord geometrisch concept.

In de komende jaren wordt vanaf Lobith de loper met eigentijdse Mauritstorens verder uitgerold langs de rivieren. Ze komen, net als de redoutes rond Lobith, te staan op plekken van grote landschappelijke betekenis en dragen bij aan de bewustwording van het ontstaan van Nederland.

Ga op pad en ervaar aan de hand van deze APP de schoonheid van dit rivierenland en de grote betekenis van de redoutes voor het ontstaan van Nederland.