Proef de Groesbeekse wijn

Fiets over het spoor met de Grenzland-Draisine!

Geniet op gezellige terrasjes

Wandel over de Zeven Heuvelen!
Ontdek het snel
Welkom in Groesbeek

In Groesbeek vind je de rust en ruimte van een prachtige groene omgeving en de charme van één van de mooiste dorpen van Gelderland. Wie interesse heeft in fietsen en wandelen, cultuur(historie), musea, wijngaarden en een levendig centrum, is hier aan het goede adres.

Groesbeek is omgeven door zoveel variaties dat er altijd iets nieuws te ontdekken valt. Het bosrijke heuvellandschap nodigt wandelaars en fietsers van elk niveau uit Groesbeek te kiezen om hun sport of hobby uit te oefenen. Door de heuvels en speciale grondsoort is de omgeving van Groesbeek uitermate geschikt voor wijnbouw. Groesbeek heeft zich inmiddels ontwikkeld tot hét wijndorp van Nederland. De Nederlandse Wijnfeesten worden ieder jaar gehouden in het laatste weekend van september.

Groesbeek is trots op zijn rijke verleden. Meer en meer komt aan het licht dat de Romeinen zo’n tweeduizend jaar geleden al grote belangstelling hadden voor deze omgeving. Ook de Tweede Wereldoorlog heeft een grote rol gespeeld. Op 17 september 1944 landden in Groesbeek vele parachutisten en zweefvliegtuigen met oorlogsmaterieel. Aan de roerige maanden in 1944 en 1945 is het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 gewijd. Maak kennis met andere culturen in het Afrika Museum en Museumpark Orientalis Heilig Landstichting.

Het centrum van Groesbeek wordt volledig vernieuwd. Straks kun je funshoppen, lekker lunchen en dineren en genieten op de vele terrassen in het centrum. Maar ook nu al kun je een bezoek brengen aan het levendige centrum met een breed winkelaanbod.

Groesbeek is Wijn

Wijnliefhebbers hoe­ven sinds enkele jaren niet meer naar Frankrijk of de Eifel als ze langs druiven­ranken willen fietsen of wandelen. Door de heuvels en speciale grondsoort is de omgeving van Groesbeek uitermate geschikt voor wijnbouw.

Groesbeek heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een kleinschalig wijngebied en mag zich met trots hét wijndorp van Nederland noemen. In 2001 werden er de eerste wijnstokken geplant op Wijnhoeve De Colonjes. Vijf agrarische ondernemers hebben het voorbeeld gevolgd en is het areaal aan wijnstokken flink gegroeid. Een succesvol initiatief, want regelmatig valt Groesbeekse wijn in de prijzen tijdens wijnkeuringen.

Groesbeek is Wijn
Groesbeek is Historie

Groesbeek is trots op zijn rijke geschiedenis. De Romeinen hadden zo’n tweeduizend jaar geleden al grote belangstelling voor de contreien die later Groesbeek zijn gaan heten. De toppen in het heuvelland boden uitkijkpunten die strategisch gezien zeer goed van pas kwamen. De Romeinse aanwezigheid is op vele plekken nog terug te zien, zoals het Romeins aquaduct dat water aanvoerde van de bronnen bij Berg en Dal.

De voetsporen van de Romeinen zijn na te gaan op de Via Romana, de ‘heerweg’ die dwars door Groesbeek de Romeinse kampementen in Nijmegen met die in het Duitse Xanten verbond. Het zijn slechts enkele van de ingrediënten die een spannende ontdekkingsreis terug in de tijd naar de Romeinse beschaving mogelijk maken.

Tweede Wereldoorlog
Het ijkpunt van grote betekenis voor Groesbeek was de Tweede Wereldoorlog. Op 17 september 1944 landden in Groesbeek vele parachutisten en zweefvliegtuigen met oorlogsmaterieel. Operation Market Garden was begonnen. Veel ooggetuigen herinneren zich de felle strijd. Aan het einde van de oorlog speelde de wijde omgeving als frontgebied een belangrijke rol in de bevrijding van Nederland en de rest van Europa tijdens Operatie Veritable. Aan de roerige maanden in 1944 en 1945 is het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 gewijd.

Groesbeek is Historie