Groesbeek is Historie

Groesbeek is trots op zijn rijke geschiedenis. De Romeinen hadden zo’n tweeduizend jaar geleden al grote belangstelling voor de contreien die later Groesbeek zijn gaan heten. De toppen in het heuvelland boden uitkijkpunten die strategisch gezien zeer goed van pas kwamen. De Romeinse aanwezigheid is op vele plekken nog terug te zien, zoals het Romeins aquaduct dat water aanvoerde van de bronnen bij Berg en Dal.

De voetsporen van de Romeinen zijn na te gaan op de Via Romana, de ‘heerweg’ die dwars door Groesbeek de Romeinse kampementen in Nijmegen met die in het Duitse Xanten verbond. Het zijn slechts enkele van de ingrediënten die een spannende ontdekkingsreis terug in de tijd naar de Romeinse beschaving mogelijk maken.

Tweede Wereldoorlog
Het ijkpunt van grote betekenis voor Groesbeek was de Tweede Wereldoorlog. Op 17 september 1944 landden in Groesbeek vele parachutisten en zweefvliegtuigen met oorlogsmaterieel. Operation Market Garden was begonnen. Veel ooggetuigen herinneren zich de felle strijd. Aan het einde van de oorlog speelde de wijde omgeving als frontgebied een belangrijke rol in de bevrijding van Nederland en de rest van Europa tijdens Operatie Veritable. Aan de roerige maanden in 1944 en 1945 is het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 gewijd.

De Liberation Route Europe, de weg die de geallieerden tijdens de bevrijding door Europa baanden, laat zien en horen wat er zich in 1944 en 1945 afspeelde op bijzondere plaatsen zoals Groesbeek. Wil je op een unieke manier kennis maken met de Liberation Route boek dan de Liberation Tour

Het Groesbeekse land kent nog veel meer monumenten die aan de moeilijke oorlogsjaren en de grote en kleine heldendaden van lokale verzetsgroepen en bevrijders herinneren. De indrukwekkende Canadese militaire oorlogsbegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg, waar meer dan 2.600 Canadese militairen hun laatste rustplaats vonden, is er daar één van.

Een hedendaagse wandeling langs het verleden
In het kader van 70 jaar Operatie Market-Garden zijn in de gemeente Groesbeek een tiental historische panelengeplaatst die je mee terugnemen naar de eerste dagen van deze gewaagde operatie.

Cultuurhistorie
Natuurlijk houdt het verleden van Groesbeek meer in dan alleen de Romeinen of de Tweede Wereldoorlog. Dorp en streek kennen talloze verhalen en gebeurtenissen, waarin vooral nostalgie en romantiek een sleutelrol spelen. Het gaat dan over het Groesbeek van de bosbessenplukkers en bezembinders en Groesbeek als smokkelaarsdorp. Maar ook over het Groesbeek dat de thuishaven is voor maar liefst drie toppers in het amateurvoetbal. Wandelaars, hardlopers, mountainbikers, ‘gewone’ wielrenners en beroepsgroepen als land-, bos-, en wijnbouwers, allemaal dragen ze met hun activiteiten bij aan de rijke cultuurhistorie van Groesbeek. En op allerlei manieren is daar veel van te zien of te beleven.