Groesbeek is Wandelen

Groesbeek is Wandelen

In Groesbeek raak je nooit uitgewandeld. Het landschap en de natuur bieden zoveel variaties dat er altijd wel iets nieuws te ontdekken valt. Het bosrijke heuvellandschap nodigt wandelaars en hardlopers van elk niveau uit Groesbeek te kiezen om hun sport of hobby uit te oefenen. Niet voor niets is Groesbeek de hoofdplaats voor de doorkomst van de ‘bergetappe’ van de derde dag van de Nijmeegse Vierdaagse, ’s werelds grootste meerdaagse wandelevenement.

Hieronder vind je enkele wandelroutes die starten vanuit het centrum van Groesbeek en routes in de nabije omgeving van Groesbeek. Wanneer je op zoek bent naar nog meer wandelroutes in Groesbeek, bezoek dan VVV Groesbeek of de Bruna in Groesbeek voor de leukste wandelrouteboekjes of de Wandelpadenkaart Groesbeek. Op wandeleningroesbeek.nl staan tevens diverse mooie wandelroutes beschreven.

Wandelroute Rondje Groesbeek

Wandelroute: Rondje Groesbeek

Een afwisselende wandeling door en rondom Groesbeek-dorp met bijzondere aandacht voor natuur en cultuurhistorie. Midden in het dorp staat het Protestantse kerkje, het oudste gebouw van Groesbeek. Delen van het gebouw dateren van de 15de eeuw. Vlakbij de kerk is de bron van het beekje waaraan Groesbeek haar naam heeft te danken. In 2008 zijn bron en beek weer zichtbaar gemaakt. Andere historische plekken en gebouwen die je onderweg passeert zijn o.a. het Hollands Klooster, de Cosmas en Damianuskerk, de Zuidmolen, bosvijver de Koepel, voormalig landgoed de Wolfsberg en de Galgenhei. Ook de natuurparels Foeperpot en leemkuil Heselenberg liggen op de route. 

Lengte: 7 km

Startpunt: Dorpsplein (bij gemeentehuis), Groesbeek.

Bron: het gidsje 'Rondom het dorp', uit de serie Wandelen in Groesbeek. Uitgave: gemeente Groesbeek. In het boekje staan 2 wandelingen beschreven (deze en de route Ommetje rond de Horst), inclusief kaart en wetenswaardigheden. Voor € 2,95 verkrijgbaar bij VVV Groesbeek, de Bruna en VVV Nijmegen. Meer informatie en wandelroutes: wandeleningroesbeek.nl

Nog meer mooie routes in en rondom Groesbeek

Nog meer wandelplezier!

Rondom Groesbeek zijn er nog vele andere mooie wandelroutes te vinden, voor jong en oud! Kenmerkend voor alle routes is de grote afwisseling in landschappen, met de bossen op de stuwwal, het open heuvellandschap, en de kleinere natuurgebieden in het boerenland waar nog veel onverharde paden bewaard zijn gebleven. Waar wacht je nog op? Trek je wandelschoenen aan en ga op pad!

Kabouterroute
Ga samen met de kinderen op pad en loop de vernieuwde kabouterroute in Beek-Ubbergen. Tijdens deze ontdekkingstocht gaan kinderen van 2 tot 10 jaar op zoek naar kabouters die in het bos wonen. Zij hebben zich verstopt in paddenstoelen, maar ook in de allerdikste en oudste boom van Nederland, ‘de Kabouterboom’. In het vernieuwde kabouterboekje staan leuke opdrachten voor de kinderen, met kleurplaat, een memory spel, invuloefeningen en zelfs kabouterliedjes voor onderweg.

Je kunt de Kabouterroute hier downloaden!

N70 wandelroute
Oostelijk van Berg en Dal is het bekende natuurreservaat De Duivelsberg te vinden, waar de onder natuurliefhebbers bekende N70 wandelroute ligt. Deze is bewegwijzerd. De Duivelsberg en de aangrenzende Wylerberg bieden de wandelaars prachtige vergezichten over de bekende Ooijpolder en De Duffelt. Kom onderweg even lekker tot rust en geniet van een heerlijke pannenkoek bij Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg.

Je kunt de N70 wandelroute hier downloaden!

Pieterpad
Dwars door Groesbeek loopt het ‘Pieterpad’, het internationaal bekende lange afstand wandelpad van Pieterburen in Noord-Groningen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Met 100 kilometer is dit de langste aaneengesloten wandelroute van Nederland.

De overgang van het ene gebied naar het andere is soms heel plotseling en daardoor bijzonder verrassend. Zo heb je bijvoorbeeld de overgang van het Montferland naar het dal van de Rijn en vandaar weer naar de heuvels bij Beek en Groesbeek. Het is niet alleen het plotselinge hoogteverschil dat het hem doet, maar ook flora en fauna, type huizen en boerderijen, alles verandert mee. Vele Pieterpadwandelaars waren zo enthousiast over hun eerste kennismaking met Groesbeek, dat ze snel nog eens terugkwamen om Groesbeek en zijn inwoners beter te leren kennen.

Zevenheuvelenloop
De Zevenheuvelenloop is niet meer weg te denken uit Nijmegen en Groesbeek. De loop over 15 km van Nijmegen via de heuvels van Groesbeek is een begrip in de hardloopwereld. Vanuit heel Nederland, maar ook van ver daarbuiten vinden jaarlijks tienduizenden lopers hun weg naar het mooiste parcours van Nederland.