Welkom

Cultuurhistorie in het Land van Maas en Waal

Het Land van Maas en Waal heeft veel te bieden. In de gemeenten Beuningen, Druten, West Maas en Waal en Wijchen vind je bijvoorbeeld veel bezienswaardige historische locaties. Zo zijn er bijzondere kastelen, kerken, molens, steenfabrieken, landhuizen, gemalen, torens en graven. Dat is de reden dat deze gemeenten het initiatief namen tot het maken van een route in het Land van Maas en Waal.

Bij 125 historische locaties staat een bordje met daarop een QR-code. Wanneer je die code met een smartphone scant opent zich de website van Mijn Gelderland, waar dan direct informatie wordt getoond over het monument of de bijzondere plek waar je op dat moment bent. Je kunt ook kijken op de website mijngelderland.nl/land-van-maas-en-waal.

Bijzondere locaties
De 125 bordjes staan bij de vele historische locaties, waar het Land van Maas en Waal zo rijk aan is. Niet alleen in de kernen van de verschillende dorpen, maar ook in het fraaie buitengebied en langs de beide grote rivieren.

Beleef de cultuurhistorie van het Land van Maas en Waal vanachter jouw computer of pak de fiets en rijdt rond in het mooie Land van Maas en Waal!

Media

Routes

Media

Fietsroutes

Er is een mooie routegids samengesteld met twee fietsroutes langs meer dan twintig van deze locaties: één in de omgeving van Druten en West Maas en Waal en één in de omgeving van Beuningen en Wijchen. De tweede route is op te splitsen in een route door Beuningen en een route door Wijchen. De routes hebben ieder een afstand van zo’n 40 kilometer en volgen de bekende fietsknooppunten. Het boekje geeft ook korte informatie over de bijzondere locaties aan de route en iedere route heeft haar eigen kaart en beschrijving.

De routegids is verkrijgbaar bij de VVV’s en toeristisch bedrijfsleven in het Land van Maas en Waal. Een digitale versie van de routes is geplaatst in de route-app Spannende Geschiedenis, onderdeel van ‘Beleef Routes’, gratis downloadbaar in de appstore of Google Play. De routes staan ook op www.lekkerfietsen.nl.

Geschiedenis

Spannende Geschiedenis

Gelderland kent een rijke geschiedenis. Een historie die duizenden jaren teruggaat in de tijd en zijn sporen in het landschap heeft achtergelaten. De website spannendegeschiedenis.nl neemt je mee op een reis door die Gelderse geschiedenis. Aan de hand van tijdlijnen maak je kennis met grafheuvels, marcherende soldaten, moordkruizen en imposante kastelen. Maar ook stoomgemalen en steengroeven dienen zich aan. En niet te vergeten de machtige forten, adellijke landhuizen, bezetters, bevrijders, atoombunkers en het Rode Gevaar. Gelderland: een gebied met spannende geschiedenis!

Mijn Gelderland
De website mijngelderland.nl bevat verhalen uit de geschiedenis van Gelderland. Elk verhaal past bij één van de thema's, zoals kunst en cultuur, personen, landschap, geloof, zorg, oorlog, volkscultuur en onderwijs. Alle locaties uit deze fietsroutes vind je terug op de website.

Canon van Gelderland
De historische locaties in het Land van Maas en Waal maken vanaf 2016 ook deel uit van 'Het verhaal van Gelderland'.

Toeristische informatie
In het Land van Maas en Waal vind je prachtige natuur en veel water om te recreëren. Je hebt onderweg prachtig uitzicht op de romantische landerijen, het water, de rivier en de idyllische dijkhuisjes.