Dijkgeheimen

Dijkgeheimen

Het Gelderse rivierengebied zit boordevol verhalen. En dat geldt ook voor het Land van Maas en Waal. Met twee nieuwe fietstochten onder de intrigerende naam Dijkgeheimen wordt er een impuls gegeven aan het riviertoerisme. 

De routes zijn er als folder (met fietsknooppunten) én in de vorm van een gratis app, met weervrouw Margot Ribberink. Op iedere fietstocht worden zo’n 10 dijkgeheimen onthuld. Wat doen die mysterieuze huisjes langs de dijk, waar geen leven lijkt? Waarom slingeren dijkweggetjes zo vaak? Fietsers duiken via filmpjes op de app extra diep in de dijkgeheimen. Ze ontmoeten bijvoorbeeld de stoker van Stoomgemaal De Tuut, staan in een warme oven in een baksteenfabriek en zien een muskusrattenvanger aan het werk.

Al fietsend langs gemalen, boerderijen, steenfabrieken en kastelen biedt Dijkgeheimen een wereld vol waterverhalen. Over het stiekem vissen in kasteelvijvers, kinderarbeid in de steenfabrieken, huizen die door het rivierwater zijn verslonden en over de noodzaak van onderhoud van dijken. 

Het rivierlandschap lijkt sereen, maar het is een en al oerkracht. Piketpaaltjes langs de fietstochten zijn dijkmagazijnen, jarenlang speelden ze een hoofdrol in het veilig leven aan de dijk. Als de kerkklokken onverwacht luidden, dan was het paniek. Iedereen moest naar het dijkmagazijn toe. Schoppen, zandzakken, waskaarsen, kruiwagens en veel meer stonden daar klaar om een dreigend gat in de dijk te dichten.

Fietsroutes
Bezoekerscentrum Land van de Heerlijkheden in Leur (bij Wijchen) is start- en eindpunt van de beide rondtochten.

  • Vanuit Leur voert route 1 (50 km) via Hernen, Batenburg en Appeltern naar Maasbommel, Druten en Winssen, en terug naar Leur.
  • Route 2 (57 km) leidt naar Niftrik, Nederasselt, Overasselt, de Hatertse Vennen, Wijchen, Beuningen en Ewijk, en eindigt in Leur.

Dijkgeheimenfolder en app Dijkgeheimen
De Dijkgeheimenfolder is voor € 2,- te koop bij o.a. VVV’s Nijmegen, Groesbeek en Wijchen en bij Bezoekerscentrum Land van de Heerlijkheden in Leur. Ga voor de app Dijkgeheimen (vanaf 12 september beschikbaar) naar de App Store of Google Play en download de gratis AbelLife-app. Men zoekt binnen de gratis routes op Leur-Dijkgeheimen.

‘Gelderland Mooiste Waterkant van Nederland’
De routes maken deel uit van het toeristische programma ‘Gelderland Mooiste Waterkant van Nederland’, waarmee RBT KAN de Gelderse rivieren tot toeristische trekpleister maakt.
Voor alle informatie, routes en programma: geldersestreken.nl/rivieren