Slag om Arnhem

Slag om Arnhem

De Slag om Arnhem was de veldslag die van 17 tot 25 september 1944 in en rond Arnhem plaatsvond, als onderdeel van Operatie Market Garden. De Tweede Wereldoorlog woedde van 1939 tot 1945. Net als bijna geheel Europa, werd ook Nederland bezet door Nazi-Duitsland. 

Operatie Market-Garden vond plaats in september 1944 en was een van de grootste geallieerde operaties van de Tweede Wereldoorlog. Het doel van de operatie was om een aantal cruciale bruggen over de grote rivieren van Nederland in handen te krijgen en een snelle opmars richting Berlijn te garanderen. Ondanks een van de grootste luchtlandingsacties ooit – bij Arnhem, Groesbeek en Eindhoven  – bleek de Duitse verdediging erg sterk. Nijmegen werd op 20 september bevrijd, maar bleef in de frontlinie liggen. Op 25 september 1944 stokte Operation Market Garden tijdens de verwoestende slag om Arnhem.

Historische achtergrond

Historische achtergrond

De Britse 1st Airborne Division had als taak de verkeersbrug in Arnhem te bezetten. Een ambitieus plan, dat mislukte. De Division landde op 17 en 18 september ten westen van de stad, waarvan slechts een kleine groep parachutisten de noordelijke oprit van de Rijnbrug wist te bezetten.  Op 21 september heroverden de Duitsers na dagen van hevige gevechten de Rijnbrug. De Airborne divisie trok zich terug naar Oosterbeek. De 1e Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade was dezelfde dag geland bij Driel. Een deel van hen slaagde erin de Rijn over te steken om de Britse Airbornes te versterken. De overigen groeven zich in bij Driel. Op 25 september moest  de 1e Airborne divisie zich uiteindelijk over de Rijn terugtrekken. Ongeveer 2.400 van de 11.000 mannen die eerder geland waren wisten te ontkomen naar de zuidelijke Rijnoever. Operatie Market Garden was mislukt. Wel waren Nijmegen en omgeving, een deel van de Betuwe en een strook in Brabant bevrijd. Vanuit dit gebied werd in oktober en november het overgrote deel van Brabant en Limburg bevrijd. Bovendien werd het bevrijde Rijk van Nijmegen in het voorjaar van 1945 de springplank voor de uiteindelijke bevrijding in het voorjaar van 1945.

Meer over Operatie Market Garden
Tips voor je bezoek aan Arnhem

Tips

Airborne Museum 'Hartenstein'
In Villa Hartenstein komen verhalen van Britse, Poolse en Duitse militairen tot leven. Het monumentale pand was tijdens de Slag om Arnhem (1944) het Britse hoofdkwartier. Een collectie van authentieke wapens, documenten, beelden zijn hier te bekijken. Daarnaast is hier ook de Airborne Experience te vinden. Tijdens het bezoek staan alle zintuigen op scherp want je waant je letterlijk midden in de strijd! 

In de ondergrondse ruimte ervaar je op indringende wijze het verloop van de Slag om Arnhem. Een ervaring die vele bezoekers sprakeloos liet. De geschiedenis komt tot leven door de realistische reconstructies en levensgrote filmfragmenten terwijl men zelf door de opeenvolgende hoofdstukken van de Slag om Arnhem loopt.

Meer informatie over Airborne Museum ‘Hartenstein’ en de tentoonstellingen

Informatiecentrum 'Slag om Arnhem'
Zes kilometer verwijderd ten oosten van het Airborne Museum ligt de brug over de Rijn die het einddoel was van de Operation Market Garden. Deze brug die in september 1944 'a Bridge too Far' bleek te zijn, heet sinds 1978 John Frost brug, vernoemd naar de Britse Luitenant-kolonel John Dutton Frost, die met zijn manschappen destijds vier dagen manmoedig stand hield tegen een Duitse overmacht.

Aan de voet van de brug, op deze historische plek bevindt zich het Informatiecentrum 'Slag om Arnhem'. Hier zie je unieke beelden en geluidsfragmenten van getuigen: burgers evenals Geallieerde en Duitse militairen. Zij vertellen wat ze hebben gezien, gehoord en beleefd in die gruwelijke septemberdagen van 1944. Indringende en meeslepende verhalen - échte verhalen.

Meer informatie over Informatiecentrum 'Slag om Arnhem'

Freedom Trail Arnhem
De Freedom Trail Arnhem is een wandelroute die leidt door en buiten het centrum van Arnhem. De route gaat langs belangrijke historische plekken uit de oorlogstijd in de stad (1940-1945). Zo leidt de route tot de John Frostbrug, de belangrijke brug bij de Slag om Arnhem. In en om de binnenstad liggen rode stoeptegels die zijn gemarkeerd met een blauwe Pegasus. Deze tegels horen bij de route en in de handzame brochure worden bij deze tegels de verhalen beschreven.

In opdracht van de gemeente Arnhem heeft Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN) deze route opnieuw uitgegeven in samenwerking met onder andere het Gelders Archief en Informatiecentrum Slag om Arnhem. De Freedom Trail Arnhem is bij VVV Arnhem verkrijgbaar voor €2,-.

Liberation Route Europe

Liberation Route Europe

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis en wil je meer weten over de bevrijding van Europa? De Liberation Route Europe volgt het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van Europa in de jaren 1944-1945. De route loopt in Nederland onder meer door Noord-Brabant, de regio Arnhem en Nijmegen en de Veluwe. Deze speelden in de bevrijdingsjaren een hoofdrol, onder meer tijdens Operation Market Garden. Via een spoor van grote veldkeien – zogenoemde luisterplekken – kan men hier verhalen beluisteren van ooggetuigen: soldaten en burgers. De Liberation Route Europe richt zich ook op de Europese uitrol van haar bevrijdingsroute – van Normandië tot Berlijn. Er is tevens een speciale app te downloaden in de Google Play Store en App Store.

Meer info over de Liberation Route