Helden aan de Bal
Tentoonstelling Helden aan de bal

Voel de oranjekoorts opkomen

We kennen allemaal het gevoel: op het puntje van de bank, gaan ze scoren of niet? Maar wist je dat de ‘oranje-koorts’ pas echt toesloeg vanaf 1974? In de nieuwste tentoonstelling Helden aan de bal, nemen we je mee langs de hoogtepunten uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis.

Johan Cruijff, Nederlands beroemdste voetballer aller tijden, krijgt een ereplaats in de tentoonstelling met een speciaal aan hem gewijde zaal. Stel je eigen heldenteam samen en hoor hoe hedendaagse helden over hun favoriete spelers aller tijden praten. Hoor het gejuich, zie de memorabele goal en ga op de foto met de EK-beker uit ‘88’.

De geschiedenis van oranje
Duik in de geschiedenis en ontdek. Waarom dragen we de kleur oranje? Wat zijn de hoogtepunten uit de voetbalgeschiedenis? Wie zijn onze helden? Nog belangrijker... wie is jouw held? Voel je eigen oranjekoorts opkomen terwijl je door de Nederlandse voetbalgeschiedenis loopt.

En daarna? In het 44 ha groot museumpark is genoeg te zien en te beleven. Maak een praatje met ambachtslieden en stap binnen in Nederlandse huiskamers door de eeuwen heen. Kinderen gaan aan de slag met allerlei karweitjes die vroeger heel gewoon waren op de boerderij. Ze kunnen water pompen, emmers dragen aan een juk en er zijn dieren om te knuffelen en te verzorgen. Sluit je dag af met een ritje in de tram, dwalen door het Amsterdamse doolhof en geniet van overheerlijke poffertjes!

Ontdek het Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum, daar maak je geschiedenis mee

Het Openluchtmuseum is vol verhalen; over wonen en werken, leren en spelen, gebruiken en tradities. Je stapt letterlijk in de sfeer van toen en maakt kennis met onze – en je eigen – geschiedenis. In authentieke gebouwen, voorwerpen en ware verhalen. Het Openluchtmuseum neemt je mee op een reis door de tijd, van twee eeuwen geleden tot heel recent.

Je komt er ogen te kort. De authentieke gebouwen zoals originele boerderijen, arbeidershuisjes, molens, een kerk, schooltje, melkfabriek en ophaalbrug en de aanwezige ambachtslieden brengen het museum volledig tot leven. De mensen van het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. Trots op hun erfgoed, inspireren ze jou met hun verhalen.

Gaan jouw (klein)kinderen ‘aan het werk’ op het kindererf of toch liever spelen op het mooie Zaanse plein? Worden het poffertjes met poedersuiker, stevige huisgemaakte soep of toch die verse krentenbol van de bakker? En hoe reizen we vandaag? Pak de historische tram of wandel door de tijd.

Lees meer over het Nederlands Openluchtmuseum