• Herdenkingen Operatie Market Garden

    Herdenkingen Operatie Market Garden
Herdenkingen Market Garden 2015

Herdenkingen Operatie Market Garden

In Arnhem en omgeving wordt ieder jaar stilgestaan bij de gebeurtenissen van meer dan zeventig jaar geleden. In en rond september vinden er diverse activiteiten en herdenkingen plaats waarin het herdenken van Operatie Market Garden centraal staat. Denk bijvoorbeeld aan de herdenking in de Berenkuil, de Rabo Bridge to Bridge of de Bridge to Liberation Experience.

 

Historische achtergrond Operatie Market Garden

Op 17 september 2016 is het 72 jaar geleden dat Operation Market Garden begon. Operatie Market-Garden vond plaats in september 1944 en was een van de grootste geallieerde operaties van de Tweede Wereldoorlog. Het doel van de operatie was om een aantal cruciale bruggen over de grote rivieren van Nederland in handen te krijgen en een snelle opmars richting Berlijn te garanderen.

Bridge to Liberation Experience

Bridge to Liberation Experience

De John Frostbrug in Arnhem is op vrijdag 16 september 2016 opnieuw het decor voor de beleving van de Slag om Arnhem. Muzikale bijdragen zijn er dit jaar van Remy van Kesteren, Willeke Alberti, Michael Prins en Het Gelders Orkest. De dans wordt verzorgd door Introdans en ArtEZ Dansacademie. Het publiek wordt dit jaar meegenomen in een verhaal over liefde in oorlogstijd, verteld vanuit vrouwelijk perspectief.

Tijdens het event staan duizenden mensen op een historische plek stil bij wat oorlog met ze doet; wat vrijheid betekent en wordt ook bewustwording gecreëerd voor de toekomst. Door de creatieve kracht van de stad Arnhem een vooraanstaande plek te geven tijdens de grootste herdenkings-experience van Nederland, wordt goed zichtbaar waar Arnhem voor staat en wat het DNA van de stad is.

Kom vrijdag 16 september naar de Rijnkade bij de John Frostbrug en beleef het mee!

Meer over de Bridge to Liberation Experience
Hotels in Arnhem

Boek een hotel in Arnhem

Boek een hotel voor een weekendje in Arnhem en je hebt pas echt de tijd om de stad te leren kennen. Arnhem is als stad beroemd vanwege 'De slag om Arnhem'. In de maand september vinden er diverse herdenkingen rondom Operatie Market Garden plaats. Ga je bijvoorbeeld naar de Bridge to Liberation Experience en zoek je nog een leuke plek om te overnachten? Kijk dan eens op hotelsarnhem.nl voor een geschikt hotel. 

Hotelsarnhem.nl

Luchtlandingen Ginkelse Heide

Luchtlandingen Ginkelse Heide

Zaterdag 17 september 2016 vindt voor de 72ste keer de herdenking plaats van de Slag om Arnhem. Het Airborne programma begint om 9.00 uur en duurt tot circa 17.00 uur.

In Ede landen vanaf 10.00 uur honderden parachutisten op de Ginkelse Heide. Een luchtlanding met zoveel parachutisten is uniek in Nederland. De luchtlandingen geven een beeld van hoe de Mass Drop er in 1944 uit moet hebben gezien. Na de eerste Mass Drop begint de Airborne Herdenking op de Ginkelse Heide, bij het Airborne monument aan de N224. Ongeveer 50 Arnhem Veteranen uit Engeland zijn aanwezig om deze herdenking bij te wonen. De para’s zullen zowel voor als na de herdenking springen, zodat iedereen dit spectaculaire schouwspel kan meemaken.

Meer over de Luchtlandingen Ginkelse Heide
Tips voor je bezoek aan Arnhem

Tips

Airborne Museum 'Hartenstein'
In Villa Hartenstein komen verhalen van Britse, Poolse en Duitse militairen tot leven. Het monumentale pand was tijdens de Slag om Arnhem (1944) het Britse hoofdkwartier. Een collectie van authentieke wapens, documenten, beelden zijn hier te bekijken. Daarnaast is hier ook de Airborne Experience te vinden. Tijdens het bezoek staan alle zintuigen op scherp want je waant je letterlijk midden in de strijd! 

In de ondergrondse ruimte ervaar je op indringende wijze het verloop van de Slag om Arnhem. Een ervaring die vele bezoekers sprakeloos liet. De geschiedenis komt tot leven door de realistische reconstructies en levensgrote filmfragmenten terwijl men zelf door de opeenvolgende hoofdstukken van de Slag om Arnhem loopt.

Meer informatie over Airborne Museum ‘Hartenstein’ en de tentoonstellingen

Informatiecentrum 'Slag om Arnhem'
Zes kilometer verwijderd ten oosten van het Airborne Museum ligt de brug over de Rijn die het einddoel was van de Operation Market Garden. Deze brug die in september 1944 'a Bridge too Far' bleek te zijn, heet sinds 1978 John Frost brug, vernoemd naar de Britse Luitenant-kolonel John Dutton Frost, die met zijn manschappen destijds vier dagen manmoedig stand hield tegen een Duitse overmacht.

Aan de voet van de brug, op deze historische plek bevindt zich het Informatiecentrum 'Slag om Arnhem'. Hier zie je unieke beelden en geluidsfragmenten van getuigen: burgers evenals Geallieerde en Duitse militairen. Zij vertellen wat ze hebben gezien, gehoord en beleefd in die gruwelijke septemberdagen van 1944. Indringende en meeslepende verhalen - échte verhalen.

Meer informatie over Informatiecentrum 'Slag om Arnhem'

Freedom Trail Arnhem
De Freedom Trail Arnhem is een wandelroute die leidt door en buiten het centrum van Arnhem. De route gaat langs belangrijke historische plekken uit de oorlogstijd in de stad (1940-1945). Zo leidt de route tot de John Frostbrug, de belangrijke brug bij de Slag om Arnhem. In en om de binnenstad liggen rode stoeptegels die zijn gemarkeerd met een blauwe Pegasus. Deze tegels horen bij de route en in de handzame brochure worden bij deze tegels de verhalen beschreven.

In opdracht van de gemeente Arnhem heeft Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN) deze route opnieuw uitgegeven in samenwerking met onder andere het Gelders Archief en Informatiecentrum Slag om Arnhem. De Freedom Trail Arnhem is bij VVV Arnhem verkrijgbaar voor €2,-.

Operation Market Garden

Operation Market Garden

Op 17 september 2016 is het 72 jaar geleden dat Operation Market Garden begon. Operatie Market-Garden vond plaats in september 1944 en was een van de grootste geallieerde operaties van de Tweede Wereldoorlog. Het doel van de operatie was om een aantal cruciale bruggen over de grote rivieren van Nederland in handen te krijgen en een snelle opmars richting Berlijn te garanderen.

Om dit doel te bereiken werden op 17 september bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem ongeveer 35.000 para’s gedropt. Deze eenheden hadden de taak de bruggen te veroveren en vast te houden tot dat ze werden afgelost door de grondtroepen die vanuit België naar het noorden optrokken. Ondanks een van de grootste luchtlandingsacties ooit – bij Arnhem, Groesbeek en Eindhoven – bleek de Duitse verdediging erg sterk. Nijmegen werd op 20 september bevrijd, maar bleef in de frontlinie liggen. Op 25 september 1944 stokte Operation Market Garden tijdens de verwoestende slag om Arnhem, met veel slachtoffers en een stad in puin. Honderdduizenden burgers en soldaten leefden nog maanden in erbarmelijke omstandigheden, tot de bevrijding van Nederland op 5 mei 1945 een feit was.
Meer weten? www.liberationroute.nl

Liberation Route Europe

Liberation Route Europe

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis en wil je meer weten over de bevrijding van Europa? De Liberation Route Europe volgt het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van Europa in de jaren 1944-1945. De route loopt in Nederland onder meer door Noord-Brabant, de regio Arnhem en Nijmegen en de Veluwe. Deze speelden in de bevrijdingsjaren een hoofdrol, onder meer tijdens Operation Market Garden. Via een spoor van grote veldkeien – zogenoemde luisterplekken – kan men hier verhalen beluisteren van ooggetuigen: soldaten en burgers. De Liberation Route Europe richt zich ook op de Europese uitrol van haar bevrijdingsroute – van Normandië tot Berlijn. Er is tevens een speciale app te downloaden in de Google Play Store en App Store.