Beleef landleven
Ontdek het Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum, daar maak je geschiedenis mee

Het Openluchtmuseum is vol verhalen; over wonen en werken, leren en spelen, gebruiken en tradities. Je stapt letterlijk in de sfeer van toen en maakt kennis met onze – en je eigen – geschiedenis. In authentieke gebouwen, voorwerpen en ware verhalen. Het Openluchtmuseum neemt je mee op een reis door de tijd, van twee eeuwen geleden tot heel recent.

Je komt er ogen te kort. De authentieke gebouwen zoals originele boerderijen, arbeidershuisjes, molens, een kerk, schooltje, melkfabriek en ophaalbrug en de aanwezige ambachtslieden brengen het museum volledig tot leven. De mensen van het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. Trots op hun erfgoed, inspireren ze jou met hun verhalen.

Gaan jouw (klein)kinderen ‘aan het werk’ op het kindererf of toch liever spelen op het mooie Zaanse plein? Worden het poffertjes met poedersuiker, stevige huisgemaakte soep of toch die verse krentenbol van de bakker? En hoe reizen we vandaag? Pak de historische tram of wandel door de tijd.

Lees meer over het Nederlands Openluchtmuseum

Kinderen

Kinderen maken een reis door de tijd in het Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum is vol van verhalen. Verhalen van nu en verhalen van vroeger. Ze komen tot leven tijdens een bezoek aan het museum.

Overleef jij de 19de eeuw?
Stap met je familie terug in de tijd en doe mee met het overlevingsspel. Werk op het land, tart het lot, maak de juiste keuzes en … overleef! School? Dat is een luxe! Lukt het jullie een kind naar school te sturen? En heeft iedereen dan nog te eten...? We zullen het zien! Doe je mee met je familie?

Wie: gezinnen met kinderen (6 – 14 jaar)
Waar: bij de Friese boerderij Midlum
Wanneer: van 10.30 uur tot 16.35 uur
Hoe: aanmelden gaat via inschrijven op het Kindererf of bij boerderij Midlum - Voor de ochtendrondes kun je je gezin ook online inschrijven
Duur: ongeveer 45 min.
Start: 10.30 uur, 11.30 uur, 12.55 uur, 13.50 uur, 14.55 uur, 15.50 uur

Ontdek oude ambachten
In het Openluchtmuseum komen oude ambachten weer tot leven. In de wasserij en blekerij kan de wasvrouw wel wat hulp gebruiken. Ze spreidt de gewassen lakens uit op het bleekveld en gooit er daarna water op. Echte 'raddraaiers' mogen misschien de raddraaier wel helpen met het maken van een houten wiel. Spannend is een kijkje in de smederij; hier smeedt de smid het ijzer als het heet is. Vergeet niet de touwslager een bezoek te brengen en ontdek het werk dat Michiel de Ruyter vroeger deed.

Dieren kijken en aanraken
Jonge kinderen kunnen op het Kindererf van dichtbij zien hoe de dieren in het museum leven. Kalfjes, lammetjes, geitjes, kippen en konijnen zijn hier allemaal te bewonderen.

Kinderfeestje in het Openluchtmuseum
Met een vrolijke bolderkar gaan de kinderen met hun begeleiders op pad. Onderweg ontdekken ze hoe vroeger feesten als geboorte en heilige communie werden gevierd. Er zijn speurvragen waardoor ze veel van het museum zien en er zijn leuke opdrachten om actief bezig te zijn. Bij 'Koppermaandag' dragen de kinderen een vrolijk masker en verrassen de andere bezoekers van het park. Op deze maandag na Driekoningen werd vroeger feest gevierd.