Via Romana Festival

Gastvrijheid en bedrijvigheid in de woestijn

Wie ver reist, kan veel verhalen of is het ‘wie veel reist kan veel verhalen’? Wellicht beide? Maar Nederland heeft zo zijn prachtige plekken. Je reist niet ver en niet veel, maar je reist wel degelijk. Iets meer dan een uur onderweg zijn of net in de buurt, kun je afreizen naar het Heilig Land. Genieten van een heel ander Nederland in Nederland. Hier zie je aan de locaties in het museumpark, de culturen van de monotheïstische godsdiensten.

Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis laat je de kleurrijke wereld zien van het jodendom, christendom en islam. Hier wandel je door het leven in het oude Midden-Oosten. Het museumpark bestaat uit een 30 hectare groot bosrijk gebied met drie verschillende dorpen en een woestijn. In de dorpen maak je kennis met de culturen en wortels van de drie monotheïstische godsdiensten. Start jouw ontdekkingstocht in het Bedoeïenenkamp. Deze plek in het museumpark geeft de oorsprong weer van de drie godsdiensten, met als aartsvader Abraham. Vervolg jouw reis door het Joods en Arabisch dorp en bezoek de Jeruzalemse Stadsstraat met het vroeg christelijk kerkhuis. Verder bevindt zich in het museumpark een groot binnenmuseum, met een beknopte versie van de inleidende expositie Toen God nog schreef. Het museum biedt jou een vast aanbod van levendige en authentieke activiteiten en ambachten.

Meer informatie over Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis
Als een Romein de zomer door

Romeinse Zomer

Vraag jij je ook wel eens af hoe romeinse kinderen speelden? In ieder geval geen spelletjes op je tablet of mobiele telefoon maar wel andere stoere en spannende dingen. Zij sporten ook net zoals jullie, hadden creatieve hobby’s, deden met de familie aan bordspelen. Ook gingen zij met de familie erop uit!

Kijk en beleef de Romeinse Zomer en ga terug naar die tijd. Twee schepen staan nu op het droge en worden opgeknapt om hun weg te vervolgen. Vraag een tuniek bij de kassa en ga op reis als Romein. Je komt onderweg tegen: sport en spel, make-up, weven & vilten, ambachtslieden, verhalenvertellers, kruizen in de romeinse tijd en spelen in de Oase.

Loop op je slippertjes door het zand van het labyrint en kijk van daaruit naar de hoge Toren van Babel (7 x 11 m). Leef je even uit in de Oase, daar is drank en snoep verkrijgbaar. Wandel daarna met je blote voeten door een watergeul naar het Arabisch dorp. Neem daarna het pad naar Jeruzalem en loop via het poortje, het Plein van Pilatus op en ontdek het romeinse leven. Gun jezelf een ijsje in het museumwinkeltje terwijl je ouders genieten van een koel drankje op het terras van de Herberg. Bij hele warme dagen is onze bosrijke omgeving  een ‘verademing’.

Het volledige dagprogramma vind je op www.museumparkorientalis.nl

Romeinenfestival

Via Romana Festival

In het weekend van 12-13 augustus vindt in Museumpark Orientalis het Via Romana Festival plaats. De Via Romana bestaat dit jaar 25 jaar en ter ere daarvan zal het museum 12 en 13 augustus in het teken staan van de romeinse tijd. Er zullen allerlei romeinse activiteiten, workshops en presentaties zijn, waaronder een re-enactment van het Laat Romeins Leger.

Over de re-enactment van het Laat Romeins Leger:
In de vijfde eeuw gaat het Romeinse Rijk ten onder in West-Europa. Re-enactors uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en Engeland laten zien hoe het romeinse leger eruitzag in de nadagen van het Romeinse Rijk. Het leger traint, geeft demonstraties speerwerpen, plumbata werpen en boogschieten. Soldaten vechten niet altijd. Daarnaast oefenen zij met hun gezinnen andere beroepen uit (zoals bijv. smid en arts), tussen de gewone bevolking van de stad.

Zij geven een goed beeld van een Laat-Romeinse eenheid die in een stad is ingekwartierd. In het weekend, zaterdag 12 en zondag 13 augustus, vindt om 13.00 en 16.00 uur een militaire show met uitleg plaats. In het weekend zijn zo'n 75 re-enactors aanwezig. Mis het niet!

Iedere bezoeker betaalt een toeslag voor het festival.