Huys te Moock

Huys te Moock

In het Educatief Bezoekerscentrum, een initiatief van Stichting Huys te Moock, word je als bezoeker geïnformeerd over de plaatselijke geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog. Je wordt welkom geheten door Teun Tamboer. Teun was tamboer in het leger van de graven van Nassau dat hier op de Mookerheide, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, in 1574 slag heeft geleverd met het Spaanse leger.

Bekijk in het bezoekerscentrum een videopresentatie over de Tachtigjarige Oorlog en de Slag op de Mookerheide, allerlei attributen uit die periode, een informatiebord over de Slag op de Mookerheide en luister naar diverse verhalen.

Meer informatie over Huys te Moock

Media

Kinderspeurtocht

Media

Kinderspeurtocht

Speciaal voor kinderen is er een nieuwe speurtocht gemaakt waarbij ze op zoek gaan naar de schatkist uit de legende van Kiste Trui. Deze schatkist is de krijgskas van het leger van de graven van Nassau die, na de Slag op de Mookerheide, achtergelaten is of verstopt na de nederlaag van het huurlingenleger.

Kiste Trui heeft, volgens de legende, haar hele leven naar de schatkist gezocht maar de schatkist is nog steeds niet gevonden. Huys te Moock heeft een speurtocht uitgezet naar de vermoedelijke vindplaats van de schatkist, bedoeld voor jeugd van 5 tot 11 jaar (onder begeleiding van hun ouder(s)).

De schatkaart met de speurtocht is gratis verkrijgbaar bij de VVV/ Bezoekerscentrum. Met een schop (op borg beschikbaar bij de VVV) kan de 'schatgraver' op pad en als de speurtocht succesvol volbracht is, mag je na afloop een schat afhalen bij de VVV in Plasmolen. Deze speurtocht is ook heel erg leuk voor een kinderfeestje.

De legende van Kiste Trui
Trui, een vrouw uit buurtschap De Riethorst bij Middelaar, was bezeten van de gedachte de schatkist te vinden van Lodewijk en Hendrik van Nassau. Deze kist zou in de toenmalige moerassen aan de voet van de heuvels zijn verborgen. Trui heeft haar hele leven, gewapend met bats en steekschop, over de heide gezworven en naar de kist gezocht, vandaar haar bijnaam. De kist met geld is nooit gevonden. Kiste Trui staat in brons vereeuwigd op het Raadhuisplein in Mook.

wandel/fietsroutes

Historische wandel/fietsroutes

Geniet van de weldadige rust van de uitgestrekte bossen op de heuvels van Plasmolen en Mook. Laat je, wandelend of fietsend, via één van de vele uitgezette routes of een zelf samengestelde fietsroute verrassen door prachtige doorkijkjes. Klik op de folder (rechts) om praktische informatie over Plasmolen-Mook en gratis fiets- en wandelroutes te downloaden!

In Bezoekerscentrum Huys te Moock zijn ook een drietal routeboekjes verkrijgbaar die je alle historische verhalen vertellen wat er allemaal tijdens de Tachtigjarige Oorlog in en rond Mook en Middelaar, maar ook in het prachtige Maasdal, is gebeurd.

Loop naar de Mookerhei Duur ca 1,5 uur
Vanuit bezoekerscentrum Huys te Moock zijn er twee wandelingen die je kennis laten maken met de gebeurtenissen van de Slag op de Mookerheide. In de wandelfolder en in de app wordt het verloop van de beroemde slag tussen het Spaanse leger en de opstandelingen van Willem van Oranje verteld en toegelicht. Wandel de route ‘Beleef Mook in de Tachtigjarige Oorlog’ of ‘Loop naar de Mookerhei’.

Fiets door de Tachtigjarige Oorlog 25 km
Gedurende de historische fietstocht 'Fiets door de Tachtigjarige Oorlog' fiets je én door het prachtige Maasdal met imposante uitzichten maar óók door de roerige geschiedenis van de Tachtig jarige Oorlog in dit gebied.

Plasmolen Mook 2