Tentoonstelling ‘Carnaval Wereldwijd’

Media

Carnaval Wereldwijd

Het begint ieder jaar op 11 november om 11:11 uur (11, het getal van dwazen en gekken): de aftrap van het jaarlijkse carnavals seizoen. Het ware hoogtepunt ligt later, namelijk 7 weken voor eerste paasdag. Dat hoogtepunt bestaat uit het carnavalsfeest. Van zondag t/m woensdag staat een gedeelte van Nederland op zijn kop.

Ook in de gemeente Berg en Dal, waar carnaval groots gevierd wordt. Groesbeek kent een grote carnavalsoptocht: ’t Keulen van Gelderland. In Groesbeek maar ook in de rest van carnaval vierend Nederland is het feest onlosmakelijk verbonden aan verkleden, (Nederlandse) muziek, bier en de polonaise. Maar carnaval wordt ook in verschillende delen van de wereld gevierd. 

Carnaval
Wereldwijd is carnaval een populair feest dat zowel op verschillende tijden gevierd wordt als heel diverse verschijningsvormen kent. In Nederland wordt carnaval in vele delen van het land gevierd, zo staat Oeteldonk op zijn kop en worden de straten van Rotterdam tijdens het inmiddels beroemde zomercarnaval wakker geschud. Een parade vol pracht en praal en schaars geklede dames die de straten van Rotterdam sieren. Toch zijn er grote overeenkomsten tussen Oeteldonk en Rio, in aanleiding, functie en zelfs met betrekking tot telkens terugkerende typen.

De tentoonstelling ‘Carnaval Wereldwijd’ toont de wereldwijd diversiteit evenzeer als de interculturele connecties. Carnaval is niet zomaar een feestje. Het is een spiegel van het menselijk leven, een uitlaatklep voor angst en woede, een komisch intermezzo met een serieuze ondertoon.

De tentoonstelling is t/m 26 maart te zien in het Afrika Museum.

Ontdek Afrikaanse kunst en culturen in het Afrika Museum

Na een heerlijke klim over de heuvels van de Duivelsberg nog lang niet uitgewandeld? Breng dan een bezoek aan het buitenmuseum, dat er in het voorjaar altijd prachtig bij ligt. Ontdek de verschillende architectuurvormen en wandel over een erf uit Ghana, door een dorp van de Dogon uit Mali, via de paalwoningen uit Benin naar een woonerf uit Lesotho. De kinderen kunnen heerlijk door de natuur struinen en lekker klimmen in het beeldenbos. Een perfect dagje uit!

Luister naar mythen en verhalen
Bezoekers kunnen in het beeldenbos luisteren naar mythen en verhalen over de tentoongestelde dieren. De grote dierfiguren in het bos (slang, kameleon, raaf en haas) zie je ook in het Binnenmuseum terugkomen in objecten zoals maskers en beelden. Deze dieren spelen in de Afrikaanse orale tradities een belangrijke rol.

Meer informatie over het Afrika Museum

Media