Ontdek Afrikaanse kunst en culturen in het Afrika Museum

Na een heerlijke klim over de heuvels van de Duivelsberg nog lang niet uitgewandeld? Breng dan een bezoek aan het buitenmuseum, dat er in het voorjaar altijd prachtig bij ligt. Ontdek de verschillende architectuurvormen en wandel over een erf uit Ghana, door een dorp van de Dogon uit Mali, via de paalwoningen uit Benin naar een woonerf uit Lesotho. De kinderen kunnen heerlijk door de natuur struinen en lekker klimmen in het beeldenbos. Een perfect dagje uit!

Luister naar mythen en verhalen
Bezoekers kunnen in het beeldenbos luisteren naar mythen en verhalen over de tentoongestelde dieren. De grote dierfiguren in het bos (slang, kameleon, raaf en haas) zie je ook in het Binnenmuseum terugkomen in objecten zoals maskers en beelden. Deze dieren spelen in de Afrikaanse orale tradities een belangrijke rol.

Meer informatie over het Afrika Museum

Tentoonstelling ‘Carnaval Wereldwijd’

Carnaval Wereldwijd

Het begint ieder jaar op 11 november om 11:11 uur (11, het getal van dwazen en gekken): de aftrap van het jaarlijkse carnavals seizoen. Het ware hoogtepunt ligt later, namelijk 7 weken voor eerste paasdag. Dat hoogtepunt bestaat uit het carnavalsfeest. Van zondag t/m woensdag staat een gedeelte van Nederland op zijn kop.

Ook in de gemeente Berg en Dal, waar carnaval groots gevierd wordt. Groesbeek kent een grote carnavalsoptocht: ’t Keulen van Gelderland. In Groesbeek maar ook in de rest van carnaval vierend Nederland is het feest onlosmakelijk verbonden aan verkleden, (Nederlandse) muziek, bier en de polonaise. Maar carnaval wordt ook in verschillende delen van de wereld gevierd.

Carnaval
Wereldwijd is carnaval een populair feest dat zowel op verschillende tijden gevierd wordt als heel diverse verschijningsvormen kent. In Nederland wordt carnaval in vele delen van het land gevierd, zo staat Oeteldonk op zijn kop en worden de straten van Rotterdam tijdens het inmiddels beroemde zomercarnaval wakker geschud. Een parade vol pracht en praal en schaars geklede dames die de straten van Rotterdam sieren. Toch zijn er grote overeenkomsten tussen Oeteldonk en Rio, in aanleiding, functie en zelfs met betrekking tot telkens terugkerende typen.

De tentoonstelling ‘Carnaval Wereldwijd’ toont de wereldwijd diversiteit evenzeer als de interculturele connecties. Carnaval is niet zomaar een feestje. Het is een spiegel van het menselijk leven, een uitlaatklep voor angst en woede, een komisch intermezzo met een serieuze ondertoon.

Van 11 november 2016 t/m 26 maart 2017 te zien in het Afrika Museum.

Voorjaarsvakantie activiteiten

Voorjaarsvakantie in het Afrika Museum

Hoe wordt carnaval eigenlijk gevierd op andere plekken in de wereld? Ontdek het in de voorjaarsvakantie. Tijdens de voorjaarsvakantie worden jong en oud ondergedompeld in de carnavalssfeer. Leer meer over de rijke geschiedenis van het carnaval tijdens een rondleiding door de tentoonstelling Carnaval Wereldwijd. Kom in Braziliaanse sferen tijdens de sambaworkshop of bak lekkere pannenkoeken op Vette Dinsdag. Breng 'Wildemannen' uit de Oost-Europese carnavalstraditie tot leven in de animatieworkshop ‘Stop Motion'.

FAMILIEPROGRAMMA ‘CARNAVAL’ | ACTIVITEIT
18, 20, 21, 22, 24, 25 & 27 FEBRUARI EN 1, 3 & 4 MAART
Richt je eigen carnavalsvereniging op! In de tentoonstelling Carnaval Wereldwijd vorm je samen met je familieleden een carnavalsvereniging. Je verzint een verenigingsnaam, een thema en een act. Jullie maken maskers en aan het eind van het programma presenteren alle carnavalsverenigingen zich.
12.00 – 13.15 en 14.00- 15.15 | vanaf 6 jaar | verzamelen bij de ingang van de tentoonstelling ‘Carnaval Wereldwijd’

DE WOESTE WILDEMAN | STOP ANIMATION WORKSHOP
19, 20, 23, 26 & 27 FEBRUARI EN 2 & 5 MAART
In Nederland kennen we ze niet, maar in verschillende Europese landen komen de woeste ‘Wildemannen’ voor. Ontdek in de tentoonstelling wie dit zijn en wat ze uitspoken in de donkere dagen rond de jaarwisseling. Daarna maak je samen met je familie of vrienden een ‘stop-motion’ filmpje waarin je eigen woeste Wildeman tot leven komt.
12.00 – 16.00 uur | vanaf 4 jaar | auditorium

DOE DE SAMBA! | MUZIEKWORKSHOP
19, 24, 26 & 28 FEBRUARI EN 3 & 5 MAART
Zin in eens iets anders dan Nederlandse carnavalsmuziek? Kom dan kennis maken met het Braziliaans carnaval waarin de samba een grote rol speelt. Leer tijdens deze sambaworkshop gegeven door Alberto de Souza zelf verschillende sambaritmes spelen op grote trommels.
13.00 – 14.00 en 14.30 – 15.30 | vanaf 6 jaar | Palaverhuis

CARNAVAL WERELDWIJD | RONDLEIDING
21, 22, 23 & 28 FEBRUARI EN 1 & 2 MAART
Wil je meer weten over carnaval wereldwijd? Kom dan luisteren én kijken tijdens de rondleiding over carnaval wereldwijd. De rondleiding wordt gegeven door Richard Kofi, tentoonstellingsmaker van het Afrika Museum.
13.30 -14.15 en 15.00 – 15.45 uur | vanaf 6 jaar | verzamelen bij de ingang van de tentoonstelling Carnaval Wereldwijd

PANNENKOEKEN BAKKEN OP VETTE DINSDAG | ACTIVITEIT
28 FEBRUARI
De laatste dag van het carnaval, 28 februari, wordt ook wel Vette Dinsdag genoemd, of Pancake Tuesday in New Orleans waar het carnaval Mardi Gras heet. Het markeert het einde van de carnavalsperiode, die de volgende dag begint met Aswoensdag en wordt gevolgd door de vastenperiode. Maar zover is het nog niet, eerste nog even alle remmen los. Op vette dinsdag kun je in het Afrika Museum een carnavalspannenkoek bakken en kleurrijk versieren!
12.00 – 16.00 | vanaf 4 jaar (met hulp van een volwassene) | Kiwanda | Aanschuiven mits er plaats is

VENETIAANSE MASKERS MAKEN | CREATIEVE WORKSHOP
18, 19, 25 & 26 FEBRUARI EN 4 & 5 MAART
Al vanaf de dertiende eeuw viert men carnaval in Venetië en draagt men mooi versierde maskers en kostuums. Deze zijn in de tentoonstelling Carnaval Wereldwijd te zien! Maak zelf je eigen Venetiaanse masker en versier deze zo mooi mogelijk.
13.30 – 16.00 | vanaf 4 jaar | tegenover de ingang van de tentoonstelling Carnaval Wereldwijd

▼ Lees meer