Gastvrijheid en bedrijvigheid in de woestijn

Gastvrijheid en bedrijvigheid in de woestijn

Wie ver reist, kan veel verhalen of is het ‘wie veel reist kan veel verhalen’? Wellicht beide? Maar Nederland heeft zo zijn prachtige plekken. Je reist niet ver en niet veel, maar je reist wel degelijk. Iets meer dan een uur onderweg zijn of net in de buurt, kun je afreizen naar het Heilig Land. Genieten van een heel ander Nederland in Nederland. Hier zie je aan de locaties in het museumpark, de culturen van de monotheïstische godsdiensten.

Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis laat je de kleurrijke wereld zien van het Jodendom, christendom en islam. Hier wandel je door het leven in het oude Midden-Oosten. Het museumpark bestaat uit een 30 hectare groot bosrijk gebied met drie verschillende dorpen en een woestijn. In de dorpen maak je kennis met de culturen en wortels van de drie monotheïstische godsdiensten. Start jouw ontdekkingstocht in het Bedoeïenenkamp. Deze plek in het museumpark geeft de oorsprong weer van de drie godsdiensten, met als aartsvader Abraham. Vervolg jouw reis door het Joods en Arabisch dorp en bezoek de Jeruzalemse Stadsstraat met het vroeg christelijk kerkhuis. Verder bevindt zich in het museumpark een groot binnenmuseum, met een beknopte versie van de inleidende expositie Toen God nog schreef. Het museum biedt jou een vast aanbod van levendige en authentieke activiteiten en ambachten.

Meer informatie over Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis

FEEST VAN LICHT 2016

Feest van Licht

Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis pakt dit jaar extra uit bij het Feest van Licht 2016. Naast de enorme kerststallententoonstelling, is er dit jaar ook een miniatuurkermis en een kleine dorpskermis.

Buiten is de route naar de Romeinse herberg nog aantrekkelijker dan andere jaren. Van houten huisjes hebben kunstenaars uit de regio KunstKerstKijkKasten gemaakt: bijzondere creaties, die via verschillende kijkgaten ontdekt kunnen worden. Ook zijn langs de route de stalletjes van Leo Blokhuis, Emile Roemer en Dirkjan (een creatie van striptekenaar Mark Retera) te bewonderen.

Her en der zijn er langs de routes ook vuurtjes, staan metershoge
lichtkunstbloemen, en er lopen in verschillende weitjes langs de met duizenden lampjes verlichte route allerhande dieren. En wat te denken van de grootste kerstballen ooit die hoog in de bomen hangen? Beleef de kerstperiode in een winterse sfeer, met lichtobjecten, een kleurrijke kersttentoonstelling, lampionnenoptocht Reis mee naar Bethlehem, optredens etc.

Halverwege de route is een kleine dorpskermis ingericht. Met een
nostalgische draaimolen, verschillende oud-Hollands kermisspellen en een draaimolen die is omgetoverd tot een winters kerstlandschap: een mooie plek om kerstfoto’s te maken. Ook staat er een prachtige antieke theaterwagen: er staat tijdens het Feest van Licht een scala aan optredens op het programma. Elke dag is er wel wat te doen: koren, bands, clowns, goochelaars, een bellenblaasshow, een strijkkwartet, en nog heel veel meer.

Bij de Romeinse straat is een levende kerststal ingericht op het fraai aangelichte en aangeklede Pontius Pilatusplein. Daar waan je je echt in Jeruzalem, waar in de authentieke Romeinse Herberg het haardvuur brandt. Kinderen kunnen in het Griekse huis er tegenover heerlijk knutselen terwijl de ouders zich laven aan Romeinse muntthee of bier.

Tussen 27 en 30 december is er uiteraard weer de traditionele lampionnenoptocht, waarbij met behulp van acteurs het kerstverhaal wordt verteld. Kerstverhalen worden ook dagelijks verteld in een yurt bij de levende kerststal. En wie even bij wil komen? Parkcafé Boom is uiteraard ook geheel in kerstsferen: vuurtje buiten, de fraai aangelichte Romeinse boot er tegenover en gezellige kerstsfeer binnen.

Eten en drinken

Kerstmis is voor veel mensen een periode om samen te zijn. Samen uitgebreid tafelen en de tijd nemen voor elkaar. Onze restaurants maken zich al klaar voor deze topdagen. Een gezellige sfeer met uitstekende gerechten. Uiteraard denken zij ook aan de kinderen. De jongste gasten kunnen voor een speciaal tarief kiezen voor gerechten van een kindermenu. Ook kunnen de kinderen voor en na het eten lekker spelen, terwijl de volwassenen ontspannen aan tafel kunnen blijven zitten.

Wil jij de eerste of tweede kerstdag eens speciaal beginnen, kom dan met jouw gezelschap brunchen! Een kerstbrunch is een heel goed idee wanneer het niet lukt om met alle dierbaren tijdens het kerstdiner samen te zijn. Zo kun je tijdens kerst toch uitgebreid samen tafelen. Ook is het mogelijk om een kerstborrel, jaarafsluiting en nieuwjaarsborrel te organiseren.

Kerststallententoonstelling

Tentoonstelling Kerstgroepen

Benieuwd naar de favoriete kerststal van ‘popprofessor’ Leo Blokhuis van de Top 2000? Of die van SPvoorman Emile Roemer? En hoe ziet de kerst van stripheld Dirkjan er eigenlijk uit?

Het thema ‘kleurrijk’ komt al tot uitdrukking in de keuze van de
kerststallen die te zien zijn in het binnenmuseum. De meeste groepen komen uit Zuid-Amerika, daar waar kerstmis ook ‘kermis’ betekent. Vandaar dat in het binnenruimte ook een zaal is ingeruimd voor een miniatuurkermis. Met reuzenrad, kerstmarkt en spookhuis, geheel in kerstsfeer.

Kerststallen zijn ondenkbaar zonder dieren. Afhankelijk van de herkomst van de stallen zie je andere diersoorten rondom de kribbe. Van de traditionele os en ezel tot olifanten, waterbuffels, lama’s en alpaca’s.