Welkom

Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen

Dit jaar van 18 t/m 21 juli vindt de 101ste editie van de Vierdaagse plaats. ‘The Walk of the World’ is het grootste meerdaagse wandelevenement van de wereld waaraan jaarlijks 42.000 wandelaars deelnemen. Vanuit heel de wereld komen zij naar Nijmegen om vier dagen te wandelen in Nijmegen en de prachtige, bosrijke omgeving.

De Vierdaagse is al decennia lang de grootste meerdaagse wandelprestatietocht ter wereld en is geen wedstrijd, het gaat om het leveren van de prestatie. Deelnemers leggen vier dagen achter elkaar dagelijks, en naar gelang leeftijd en geslacht, afstanden van 30, 40 of 50 kilometer af. Wie de tocht met succes volbrengt, wordt beloond met het felbegeerde Vierdaagsekruis, een door de Nederlandse koning erkende onderscheiding.

Topprestatie
Naast die onderscheiding geldt de glorieuze intocht van alle wandelaars op de laatste middag van de Vierdaagse in Nijmegen als een ultieme beloning voor de fysieke en vaak ook psychische topprestatie die de wandelaars hebben geleverd. Honderdduizenden enthousiaste toeschouwers omzomen de laatste 15 kilometer van het wandelparcours om de Vierdaagselopers tot aan de eindstreep toe te juichen. De wandelaars, begeleid door talloze muziekbands, vormen een feestelijke en kleurrijke stoet van kilometers lang, die door het vaak uitzinnige publiek bedolven wordt met gladiolen, bij uitstek de Vierdaagsebloem.

Souvenirs

Vierdaagse souvenirs

Afstandbadges
Per afstand is er een versie van het embleem; voor de 30km, de 40km en de 50km. De geborduurde textielbadge is verkrijgbaar voor € 8,00 per stuk en OP=OP. De badge kan per post verzonden voor € 10,00 p.s. 

Vierdaagsebedels
Dit jaar verschijnen er weer 10 prachtige, nieuwe bedels in de serie van Vierdaagsebedel. In de nieuwe serie zijn ook twee colliers beschikbaar. De vierdaagsebedels zijn verkrijgbaar vanaf € 29,00 en de colliers zijn verkrijgbaar vanaf € 40,00.

Vierdaagsepuzzel
Dit jaar is er door Rob Derks van Studio Jan van Haasteren een speciale Vierdaagsepuzzel gemaakt. De puzzel van 1000 stukjes geeft de goede sfeer van de intocht op de Via Gladiola weer. Deze puzzel is vanaf begin juli verkrijgbaar voor € 16,99.

Vierdaagsesokken
Speciaal voor de Vierdaagse zijn er ook Vierdaagsesokken verkrijgbaar in de kleuren groen - oranje. De groen-oranje sok is verkrijgbaar in zowel een hoog als laag model in de maten 35-38, 39-42 en 43-46. Voor de Roze Woensdag is er tevens een roze sok beschikbaar. Dit is een laag model en is verkrijgbaar in de maten 35-38 en 39-42. Ook is er een souvenirssok verkrijgbaar in de maten 39-42 en 43-46 voor € 12,95. De hoge sokken zijn verkrijgbaar voor € 14,95 en de lage sokken voor € 12,50.

Vierdaagsewijn
Voor de 100ste editie vorig jaar is er een speciale Vierdaagsewijn gebotteld. Deze wijn komt uit de eigen wijngaard van de Vierdaagse.  Een fles Vierdaagsewijn is verkrijgbaar voor € 9,95.

Overige souvenirs
Naast deze speciale uitgaven zijn er natuurlijk ook de vertrouwde vierdaagseprodukten verkrijgbaar zoals de Vierdaagsevlag (ook aan stok), Kilometervreters, vingerhoedje, mok, schoentjes aan een lint, magneten en sleutelhangers.

Souvenirs Tinnen Roos
De Tinnen Roos heeft dit jaar diverse nieuwe souvenirs gemaakt. Mevrouw Kronenburg is het nieuwste lid van de wandelfamilie. De hele wandelfamilie is verkrijgbaar bij de VVV. Naast mevrouw Kronenburg zijn er dit jaar onder andere ook speldjes met een gladiool en 120, 160 of 200 km.

Souvenirs zijn te koop bij VVV Rijk van Nijmegen
Keizer Karelplein 32h, 6511 NH NIJMEGEN
Tijdens de Vierdaagse zijn de souvenirs ook te vinden bij de VVV-stand op het Kiezer Karelplein voor de Rabobank.

Bestel hier uw Vierdaagse-afstandsbadges onder vermelding van uw naam, adres, emailadres, de versie van het embleem (30 km, 40 km of 50 km) en het aantal badges.

VVV Rijk van Nijmegen
▼ Lees meer
Vierdaagsefeesten

Nijmeegse Vierdaagsefeesten

Op zaterdag 15 juli a.s. barst de 48e editie van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten los. Nijmegen staat dan een week lang in het teken van wandelen en feesten!

Vierdaagsefeesten
Gedurende 7 dagen treden meer dan 2.750 artiesten op, verspreid over 38 locaties. Het programma van de Vierdaagsefeesten is erg divers: van live-optredens tot straattheater, van rockmuziek tot Nederlandse meezingers, van activiteiten voor de allerkleinsten tot uitdagend cabaret en van biologische lekkernijen bij de Kaaij tot de lekkerste hamburgers op de Ramblas! Bekijk hier het complete programma van de Vierdaagsefeesten.Klassiek goes Underground
Van zaterdag 15 juli t/m maandag 17 juli tijdens Vierdaagsefeesten genieten bezoekers tussen 20.00 uur en 21.30 uur van klassieke muziek op een zeer bijzondere locatie, namelijk de onderste verdieping van parkeergarage Kelfkensbos. Bezoekers kunnen genieten van de klassieke klanken van het Symfonieorkest Nijmegen, het Noviomagum Wind Orchestra en het Nijmeegs Mannenkoor.

StevenskerkLive
StevenskerkLive is de jaarlijks terugkerende concertenreeks voor mensen die een moment van rust en muzikaliteit zoeken, te midden van vertier van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten. Een unieke gelegenheid om deze topartiesten op hun best te beleven. En daarvoor en daarna kun je lekker de stad in om te feesten.

Kidsloop
Tijdens het 4-daags kinderwandelevenement door het centrum van Nijmegen, kom je op de leukste plekjes van de stad. Ook dit jaar is er weer een Kidsloop, het leukste wandelevenement voor kids tot en met 12 jaar. Iedere dag, van zaterdag t/m dinsdag, lopen de kids een route van 2 à 3 km via een echte Nijmeegse locatie en onderweg zijn er uiteraard allerlei leuke activiteiten.

Matrixx Live
Matrixx Live aan de Kade presenteert ook dit jaar tijdens Vierdaagsefeesten in Nijmegen weer een afwisselend programma. Naast de Dj’s van Q-Music the Party presenteert Matrixx een gevarieerde live line-up met Broederliefde, Andre Hazes, Wolter Kroes, OG3NE, Vengaboys, Vinchenzo van ‘The Voice’, Snollebollekes en Kraantje Pappie.

Valkhof Festival
Het Valkhof Festival is een jaarlijks terugkerend zevendaags festival dat deel uitmaakt van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten. Het blokkenschema van Valkhof Festival staat bekend als een uitdagende ontdekkingsreis in de popmuziek. Ook dit jaar bieden we een actueel overzicht van muzikale ontwikkelingen met optredens van nationale en internationale artiesten. In de sfeervolle setting van het Valkhofpark kun je kennismaken met ruim 120 acts tijdens de zomerse festivalweek van #valkhof17. Toegang is gratis!

Festival op ’t Eiland
Tijdens Vierdaagsefeesten is op het Stadseiland weer een week lang Festival op ’t Eiland. Met een uiteenlopend programma van theatervoorstellingen, internationaal straattheater, muziekacts en kinderactiviteiten is het Eiland een broedplaats voor cultuursnuivers, creatieve makers en gewone genieters. Daar kom je natuurlijk met het pontje – een feestje op zich.

Roze Woensdag
Woensdag staat in het teken van roze. Tijdens Roze Woensdag slepen de wandelaars zich door de laatste kilometers van de tweede wandeldag dankzij de aanmoedigende feestvierders langs de zijlijn. Roze Woensdag is één groot feest. Een feest met maar één regel: Dresscode Roze.

Kinderprogramma
Ook voor de kleintjes is er genoeg te doen in de binnenstad van Nijmegen tijdens Vierdaagsefeesten zoals de Kidsloop en het Kidsfestival. Van zaterdag 15 juli t/m donderdag 20 juli zijn er iedere dag van 13.00 tot 18.00 uur verschillende kinderactiviteiten. De kinderprogrammering is veelal voor kinderen in de leeftijd tot 12 jaar.

Kaartverkoop
Vierdaagsefeesten is vrij toegankelijk voor iedereen. Echter heb je voor de StevenskerkLive concerten een ticket nodig, de prijzen variëren per concert. StevenskerkLive is een jaarlijks terugkerende concertreeks voor mensen die een moment van rust en muzikaliteit zoeken, te midden van vertier van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten. Een unieke gelegenheid om topartiesten op hun best te beleven.

Drankje aan de bar
Het is zo vanzelfsprekend: ieder jaar vrij toegankelijk feesten en genieten van live optredens tijdens Vierdaagsefeesten. Maar kosteloos is het niet. Het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland kost natuurlijk geld. En dat geld wordt onder andere verdiend met de drankjes die jij koopt aan de bar! Van de drankjes die jij koopt worden de artiesten, acts, podia en aankleding betaald. Koop dus je drankje aan de bar.

Bekijk hier het complete programma van de Vierdaagsefeesten
▼ Lees meer
Gastvrij Nijmegen

Blijf je slapen?

Vierdaagsebed
Vierdaagsebed biedt logiesbemiddeling voor de wandelaars van de Vierdaagse aan onder diverse condities. Er kan alleen gebruik gemaakt worden van deze bemiddeling indien je minimaal de 4 nachten, maandag 17 juli tot en met donderdagnacht 20 juli, van de Vierdaagse reserveert en zelf deelneemt aan de Vierdaagse. De wandelaar is na inschrijving en betaling van het logiesbedrag zeker van een slaapplaats gedurende de Vierdaagse.
Meer informatie en/of inschrijven.

Overig verblijf
De website vierdaagsebed.nl biedt slechts bemiddeling aan voor overnachtingen bij gastgezinnen. Gaat de voorkeur uit naar een hotel of camping? De VVV Rijk van Nijmegen biedt deze adressen aan op Vierdaagsebed, zie daarvoor het tabblad ‘Overig verblijf’. Reserveringen lopen rechtstreeks via de accommodatie van jouw keuze.

Vierdaagse arrangementen
Er zijn in de regio Arnhem Nijmegen ook verschillende accommodaties die speciale Vierdaagse-arrangementen aanbieden tijdens de Vierdaagse.

Waalcamping Vierdaagsecamping
Net buiten het hart van Nijmegen ligt aan de rivier de Waal “Waalcamping”. Van 15 t/m 22 juli is deze vierdaagse camping geopend voor Vierdaagselopers en hun aanhang. Waalcamping ligt op 2 kilometer vanaf de start op de Wedren en is dus de dichtstbijzijnde camping.

Waalcamping biedt 80 standplaatsen voor campers en caravans met stroomvoorziening bij uw kampeerplek. Parkeren kan gratis naast de camping en het Centraal Station en het stadscentrum zijn op loopafstand.

Meer informatie over Waalcamping Vierdaagsecamping

▼ Lees meer
Route

Het parcours

De Vierdaagse kent iedere dag een andere route door het Gelderse, Brabantse of het Limburgse land, in de wijde omgeving van de stad Nijmegen. Elke wandeldag staat een andere plaats in de omgeving van Nijmegen centraal. Zo heet de eerste wandeldag De dag van Elst, de tweede De dag van Wijchen, de derde De dag van Groesbeek en tot slot de vierde De dag van Cuijk. De start- en finishlocatie voor burgers is de Wedren.

Tijdens de Vierdaagse zijn de parcoursen aangegeven door middel van gekleurde pijlen. De kleur van de bewegwijzering komt overeen met de kleur van de polsband.


 

Dag 1 (dinsdag) = Blauwe dinsdag in Elst
Na Mariken maandag en roze woensdag is er dit jaar ook een 'blauwe dinsdag'. De gemeente Overbetuwe roept namelijk iedereen op om zich op de eerste wandeldag van de vierdaagse, oftewel de 'dag van Elst' in het blauw te kleden, en de vierdaagselopers in de 'kleur van Waal en Rijn' aan te moedigen op de Oosterhoutsedijk. 

Nieuwe traditie
Ook ondernemers doen mee aan het blauwe feest en geven het centrum van Elst een blauwe metamorfose. Bewoners worden uitgenodigd om hun huizen te voorzien van een blauw kleurtje. De gemeente wil hiermee een nieuwe traditie in het leven roepen. Of het een succes wordt zullen we moeten afwachten. 

Voor zowel de route van 30, 40 en 50 kilometer is Elst de belangrijkste doorkomstplaats. Aan het begin en aan het einde van de dag loop je over de Waalbrug. Verder loop je door Huissen en Arnhem voordat je richting Elst koerst. Aan sfeer geen gebrek in de Betuwe. Een betere start van de Vierdaagse kun je je niet wensen. Het laatste deel van het parcours wordt gevormd door de dijk tussen Oosterhout en Lent, traditioneel een zwaar stuk. Vanuit hier zie je in de verte de spoorbrug en later de Waalbrug al liggen. Laat je daardoor niet misleiden, je moet dan nog ruim een uur wandelen. Je eindigt de dag op de gezellige Wedren.
Download de routekaart van Dag 1

Dag 2 (woensdag) = Dag van Wijchen
De tweede dag van de Vierdaagse is de Dag van Wijchen. Je begint met wandelen door het gebied rondom de Hatertse Vennen. De Hatertse en Overasseltse Vennen is een gevarieerd vennengebied in de Gelderse gemeentes Heumen en Wijchen. Vervolgens loop je via Alverna naar Wijchen. Daarna wandel je door Beuningen en Weurt. Een muzikale roadshow onthaalt de wandelaars hier bij de gemeentegrens. Het enthousiaste publiek, muzikanten, muziekkapellen en zelfs een gezellig dweilorkest zorgen voor de aangename sfeer langs de gehele route van Beuningen tot Weurt. Vanuit Weurt loop je een stuk door Nijmegen, alvorens je weer aankomt op de gezellige Wedren. De tweede dag staat ook bekend als de roze woensdag. Steeds meer wandelaars dragen deze dag iets roze.
Download de routekaart van dag 2

Dag 3 (donderdag) = Dag van Groesbeek
De derde dag van de Vierdaagse is de Dag van Groesbeek. De route is op deze dag heuvelachtig met als toppunt de beruchte Zevenheuvelenweg. Deze weg loopt tussen Groesbeek en Berg en Dal over de N842. Anders dan de naam doet vermoeden loopt deze weg niet over zeven heuvels maar slechts over vier. Via Mook en Milsbeek wordt de klim ingezet naar Groesbeek. Voor de natuurliefhebber is het een feest om door de gemeente Groesbeek te wandelen. Door veel wandelaars wordt deze dag als de mooiste dag van de Vierdaagse omschreven. Halverwege de Zevenheuvelenweg stoppen de 'mannen in uniform' bij de Canadese militaire begraafplaats om een eerbetoon te brengen aan de militairen die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is een indrukwekkende gebeurtenis om te zien.


Dag 4 (vrijdag) = Dag van Cuijk
De laatste dag van de Vierdaagse is de Dag van Cuijk. Je wandelt in alle vroegte door het vennengebied in Overasselt om Gelderland tijdelijk te verlaten voor het Noord-Brabantse Cuijk. In Cuijk steken de wandelaars weer de Maas over, maar deze keer via een pontonbrug. Via Mook, Molenhoek en Malden lopen de wandelaars weer richting Nijmegen. De laatste dag van de Vierdaagse is traditiegetrouw de dag van de Gladiolen en van de glorieuze intocht op de Via Gladiola. Dit is waar veel wandelaars al vanaf de eerste dag naar uitkijken. Er staan duizenden mensen langs de kant en het is een groot feest. De wandelaars krijgen de gladiolen aangereikt als teken van kracht en overwinning.
Download de routekaart van dag 4

▼ Lees meer
Parkeren

Parkeren tijdens Vierdaagsefeesten

Tijdens de Vierdaagse bezoeken duizenden mensen de stad Nijmegen om vrienden of familie aan te moedigen, getuige te zijn van dit grote wandelfestijn en te genieten van de fantastische sfeer als ruim 42.000 wandelaars vanuit heel de wereld vier dagen door de regio Nijmegen lopen.
Deze grote toeloop van mensen doet een groot beroep op de gastvrijheid van de stad, het wegennet en het openbaar vervoer. Wandelaars en toeschouwers worden daarom geadviseerd om gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets.

Parkeerkaart
Voor deelnemers aan de Vierdaagse is het mogelijk om vooraf via internet een parkeerkaart aan te schaffen voor 4, 5 of 6 dagen binnen deze week: Op 'P+R Nijmegen Noord' en 'P+R Nijmegen West' kun je parkeren voor € 7,50 per dag. Op vertoon van deze parkeerkaart kun je tevens met max. 4 personen met de bus naar het centrum, nabij de startplek, en weer terug. In een parkeergarage in het centrum kun je parkeren voor € 10,- per dag. Koop nu alvast de parkeerkaart via het digitaal loket van gemeente Nijmegen.


Openbaar vervoer
De vervoerders doen er natuurlijk ook bij deze 101ste editie van de Vierdaagse van alles aan om alle wandelaars, bezoekers en feestvierders naar Nijmegen te brengen en vice versa. Er rijden tijdens de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra bussen en ook extra en langere treinen naar Nijmegen vanuit diverse richtingen. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, zodat wandelaars fris aan de start kunnen verschijnen en feestvierders terug naar huis kunnen. Met het OV kom je tot in hartje stad. Zonder files en zonder parkeerproblemen. Bekijk alle mogelijkheden.

Gratis fietsenstalling nabij de Wedren
Kom je met de fiets naar de start, dan kun je dichtbij het start- en finishterrein de Wedren jouw fiets parkeren in de grote, bewaakte fietsenstalling aan de Fort Kijk in de Potstraat. Voor motoren is er beperkte ruimte bij deze fietsenstalling. Ook aan de Bijleveldsingel zal een bewaakte fietsenstalling ingericht worden voor de deelnemers aan de Vierdaagse. Het gebruik van de fietsenstallingen is voor eigen risico en gratis voor de deelnemers. Op zondag en maandag kun je op vertoon van jouw bevestiging gebruik maken van de stallingen. Op de wandeldagen dient jouw polsbandje van de 101ste Vierdaagse als toegangsbewijs.

De gemeente Nijmegen heeft een speciale Vierdaagsesite voor bewoners, bezoekers en wandelaars geopend. Alle belangrijke en handige informatie is de hele maand juli op deze site te vinden en is ook mobiel te raadplegen met een smartphone. Op de site vind je bijvoorbeeld informatie over fietsenstallingen, vroegbushaltes, transferia en afsluitingen.

▼ Lees meer
Binnenstad Nijmegen

Nijmegen centrum

Extra koopzondag tijdens Nijmeegse Vierdaagsefeesten
Tijdens de Vierdaagse is er op zondag 16 juli een extra koopzondag. De meeste winkels in de binnenstad zullen op deze zondag geopend zijn. Een extra reden om het centrum van Nijmegen tijdens de Vierdaagsefeesten te bezoeken! De koopzondag zal helemaal in het teken staan van de festiviteiten in de binnenstad.

Super Sale

Na 7 dagen feesten is het in Nijmegen nog niet afgelopen. De Vierdaagse Afstandsmarsen en Vierdaagsefeesten hebben weer gezorgd voor één groot feest in de binnenstad en daarbuiten. Maar er is nog een afterparty!

Voor de echte volhouders is het op zaterdag 22 juli namelijk ook nog feest in Nijmegen. De dag na de intocht houden de winkels in Nijmegen een grote Super Sale. Met leuke aanbiedingen en enorme kortingen! Zorg dus dat je daarvan profiteert.


Fiets de 4daagse

Fiets de 4daagse

Sinds jaar en dag genieten de wandelaars van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen van de prachtige omgeving van het Rijk van Nijmegen. Vanaf nu is het ook mogelijk om de uitdagende routes per fiets af te leggen om zodoende alles wat de omgeving te bieden heeft op een sportieve manier te ervaren. Kom gezellig fietsen en beleef de gastvrijheid van de regio.

Download Routes
Dag 1: Dag van Elst   (Print versieGPX bestand)
Dag 2: Dag van Wijchen   (Print versieGPX bestand)
Dag 3: Dag van Groesbeek   (Print versieGPX bestand)
Dag 4: Dag van Cuijk   (Print versieGPX bestand)

Dag 1 – De dag van Elst
Fietsen langs de boomgaarden
De dag van Elst staat in het teken van de Betuwe met haar pittoreske dorpjes, landgoederen en de rivier de Linge. De absolute trots van de Betuwe zijn de uitgestrekte boomgaarden, die zorgen voor heerlijk geurende bloesem in het voorjaar en het lekkerste fruit in het najaar.Na een tussenstop in de Vierdaagse doorkomstplaats Elst is het tijd om de dijk tussen Oosterhout en Lent te trotseren. Vervolgens fiets je Nijmegen weer binnen via de iconische Waalbrug.

Dag 2- De dag van Wijchen
Op naar ‘het dorp’
De dag van Wijchen start met de buitenwijken van Nijmegen-West en voert door de bossen van de Overasseltse- en Hatertse Vennen. Via de Maasbandijk, die de gemeente Wijchen beschermt tegen de grillen van de Maas, gaat de route verder naar het levendige centrum van Wijchen. Onder de inwoners staat dit beter bekend als ‘het dorp’. Daarna gaat de route verder in de prachtige natuurlijke omgeving van Beuningen door de uiterwaarden en over slingerende dijken. Na het binnenfietsen van Nijmegen is het tijd om af te sluiten op één van de gezellige terrasjes op de Waalkade.

Dag 3 – De dag van Groesbeek
Over heuvels en door dalen
De dag van Groesbeek wordt gekenmerkt door het heuvelachtige landschap en wordt door de wandelaars van de Vierdaagse als de mooiste dag omschreven. De fietsroute loopt ten zuiden van Nijmegen aan de oostzijde van de Maas. Via Mook en Ottersum wordt de klim ingezet naar Groesbeek. Trotseer hier de schitterende Zevenheuvelenweg en geniet van de groene omgeving. Het laatste stuk van de route voert door het bosrijke Berg en Dal, om vervolgens weer Nijmegen binnen te fietsen.

Dag 4 – De dag van Cuijk
Fietsen door drie provincies
De dag van Cuijk is onlosmakelijk verbonden met gladiolen. De bloem wordt sinds 1983 uitgereikt aan wandelaars die de Vierdaagse hebben volbracht, met name op de Sint Annastraat die traditiegetrouw tot Via Gladiola wordt omgedoopt. De route gaat door maar liefst drie provincies: Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Via Dukenburg fiets je langs de schitterende Hatertse Vennen en door Overasselt richting de oude stad Grave. Vervolgens wordt bij het pontje van Cuijk de oversteek van Brabant naar Limburg gemaakt. Tot slot voert de route richting Nijmegen via de Sint Annastraat.

▼ Lees meer