De dag van Groesbeek

Dag van Groesbeek

De derde dag van de Vierdaagse is de Dag van Groesbeek. De route is op deze dag heuvelachtig met als toppunt de beruchte Zevenheuvelenweg. Deze weg loopt tussen Groesbeek en Berg en Dal over de N842. Anders dan de naam doet vermoeden loopt deze weg niet over zeven heuvels maar slechts over vier. Via Mook en Milsbeek wordt de klim ingezet naar Groesbeek. Voor de natuurliefhebber is het een feest om door de gemeente Groesbeek te wandelen. Door veel wandelaars wordt deze dag als de mooiste dag van de Vierdaagse omschreven. Halverwege de Zevenheuvelenweg stoppen de 'mannen in uniform' bij de Canadese militaire begraafplaats om een eerbetoon te brengen aan de militairen die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is een indrukwekkende gebeurtenis om te zien.

Berg en Dal Experience
Op initiatief van RBT KAN vindt tijdens de doorkomst in Berg en Dal de ‘Berg en Dal Experience’ plaats. Dit is een grootse presentatie van de iconen van Berg en Dal. Namelijk de drie grote musea (Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis, Afrika Museum en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945) en het Groesbeekse wijnbouwcollectief. Op de beroemdste weg van Nederland, de Zevenheuvelenweg, worden tussen 11.00 en 16.00 uur diverse optredens en acts gepresenteerd.

Een moment van stilte
Op vijf mei 1947 werd door de toenmalige koningin Wilhelmina de Canadese militaire erebegraafplaats in Groesbeek geopend. Op deze plaats liggen met name veel jonge Canadezen begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor de bevrijding van Nederland. Tijdens de Vierdaagse, wanneer de route op de derde dag langs de Canadese begraafplaats voert, herdenken de militaire deelnemers van de Vierdaagse hun collega's uit de Tweede Wereldoorlog tijdens een indrukwekkende, ceremoniële bijeenkomst.

Wanneer: Donderdag om 12.00 uur
Waar: De Canadese begraafplaats te Groesbeek bij het grote monument achter op de begraafplaats.
Wat: Soldaten van de Canadese delegatie en militaire delegaties van  een aantal andere landen herdenken de Canadese soldaten die gevallen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wanneer: Donderdag tussen 10.00 - 15.00 uur
Waar: De Canadese begraafplaats te Groesbeek bij het kleine monument voor op de begraafplaats.
Wat: Soldaten van de diverse militaire delegaties van een groot aantal landen herdenken de soldaten die gevallen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vierdaagse: Geiten op het Plein 2016
Donderdag 21 juli trekt de Vierdaagse door Berg en Dal. Carnavalsvereniging de Berggeiten heeft die dag weer een mooi feest voor jong en oud georganiseerd. Zo zal er weer een zandbak zijn, een springkussen, (live)muziek, hapjes, drankjes en ijsjes. Kortom; alle ingrediënten voor een gezellige dag zijn aanwezig.

We beginnen om 10:00 uur en de tap gaat dicht rond 18:00 uur. Je kunt de “Geiten” vinden op het kerkplein aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal.

Helikoptervluchten in Groesbeek tijdens Vierdaagse
Op de dag van Groesbeek, worden er helikoptervluchten georganiseerd bij Camping de Oude Molen. Je kunt voor € 47,50 per persoon vliegen om de gemeente Berg en Dal vanuit de lucht te zien en vooral de Zevenheuvelenweg. De wandelende menigte kun je dan van bovenaf zien. De vluchten beginnen om 11.00 uur, per vlucht zijn er 3 plaatsen beschikbaar en de vluchttijd is 6 minuten.

Mocht je een vlucht willen maken en ben je geïnteresseerd geraakt, dan kun je de camping e-mailen (camping@oudemolen.nl).