Walk of Wisdom

De Walk of Wisdom rondom Nijmegen

In juni 2015 is De Walk of Wisdom, een 136 kilometer lange pioniersroute, rondom Nijmegen geopend. Hier wordt in drie jaar de basis van een nieuwe pelgrimstraditie ontwikkeld die geleidelijk wordt uitgelegd naar de rest van de wereld met behulp van lokale partners. 

De pioniersroute is vaak schitterend en heel divers: van de oude bossen van de Duivelsberg (Berg en Dal), het Reichswald (Duitsland) en de Sint- Jansberg (Milsbeek/Gennep) tot het open rivierenlandschap van de Maas en Waal. Je komt door drie provincies en twee landen. De route voert langs een kapelberg, twee lapjesbomen en de Oversteek in Nijmegen, een brug met een bijzonder eerbetoon aan het verleden.

Begin- en eindpunt is een van de markantste monumenten van Nijmegen: de Stevenskerk. Laatstgenoemde gebouw groeit uit tot een algemeen inspirerend centrum en is met haar gewortelde geschiedenis een rijke bedding voor een nieuwe pelgrimstraditie. De pioniersroute is geïnspireerd op het Streekpad Nijmegen, maar wijkt hier voor een groot deel van af. 

Een eigentijdse pelgrimsroute

Walk of Wisdom logo

Wat is de Walk of Wisdom?

Een eigentijdse pelgrimsroute. 136 kilometer lopen met telefoon en internet zoveel mogelijk uit om na te denken over je leven en plaats in het grotere geheel. Dat is het concept van de 'walk of wisdom'. De route is het beschouwende broertje van de Nijmeegse Vierdaagse en onafhankelijk van een bepaalde religie. De route draait om de wijsheid van het leven: de ervaring.

Seizoenen van het Leven
Eén van de belangrijkste rituelen van de Walk of Wisdom is Seizoenen van het Leven, een hedendaags getijden- en pelgrimsboek. In dit boek vertellen bekende en inspirerende Nederlanders over een belangrijke levenservaring afgewisseld door gedichten en miniaturen (kleine schilderijen) rond universele thema's. Pelgrims die de route uitlopen, mogen een pagina aanleveren voor toekomstige uitgaven van het boek.

De pioniersroute Walk of Wisdom

De route

De looprichting is met de klok mee en je duikt direct vanuit het centrum van Nijmegen de natuur in van de Ooijpolder. Daar ga je via boerenlandpaden richting de Heerlijkheid Beek, waar je over de Elyzeese velden richting de Duivelsberg loopt via het schilderachtige dorpje Beek-Ubbergen. Het gebied hier wordt wel het binnenste buitenland genoemd vanwege de on-Nederlandse hoogteverschillen.

Vanaf de Duivelsberg ga je via de rand van een oud landgoed over boerenlandpaden naar Kranenburg (Duitsland) waar je de grote bosoppervlakte van het Reichswald inloopt. Hier wandel je over een Vreugdenberg en door een Hemeldal naar de restanten van een oud moeras in kerkdorp Milsbeek en een van de mooiste bossen van Nederland: de Sint-Jansberg. Van daaruit naar de Mookerhei en een oud Jachtslot dat gebouwd zou zijn door een man die - vergeefs - een liefje wilde imponeren. 

Vanaf de Mookerhei kom je via het bos van Heumensoord en een voormalig landgoed bij de moerassen van de Haterse Vennen, waarna je in de oude vestingsstadjes Grave en Ravenstein terecht komt. Van hieruit loop je door de eeuwenoude dorpskernen van Leur en Hernen naar de bedevaartsplaats Bergharen en via Afferden naar de uiterwaarden van Beuningen waar je voor een groot deel langs de Waal kunt struinen.

De finale van de route begint bij de nieuwe stadsbrug de Oversteek in Nijmegen en eindigt precies waar je bent begonnen: de Nijmeegse Stevenskerk (nadat je de duivel in de ogen hebt gekeken).

Je loopt dus een rondje en dat is precies wat we willen uitdragen: waar je ook naar toe gaat, je komt altijd weer bij je zelf uit. Wat je als mens met de reis doet, is uiteindelijk veel belangrijker dan waar de reis naar toe is gegaan.

Hoe kun je meelopen?

Ik wil de Walk of Wisdom lopen

Je schrijft je in voor een 'walk of wisdom' door een startdatum te kiezen op de kalender op de website van Walk of Wisdom. Als je nog geen datum weet of een startpakket cadeau wilt doen, is dat ook mogelijk. Je mag zelf bepalen hoe lang je loopt, op welk thema of welke tijden.

Met het kiezen van een startdatum bestel je het startpakket. Een startpakket kost €27,50 (+€3,45 verzendkosten). In het pakket zit een compacte routegids met 34 detailkaarten en een puntsgewijze beschrijving, een speld met het icoon van deze route in 99mm staal en een leren schoenveter (de pelgrimsveter). Aan de veter zit een vogelringetje met je inschrijfnummer en jaartal. Hiermee word je ingeschreven in het pelgrimslogboek van de Stevenskerk. Ook krijg je in alle elf gemeenten langs de route een vogelringetje als bewijs dat je daar geweest bent.

Meer informatie is te vinden op de website walkofwisdom.nl.