De Mecenas en de ‘Verversbaas’
Helene Kröller-Müller en Bart van der Leck

De Mecenas en de ‘Verversbaas’

Bart van der Leck was een van de favoriete kunstenaars van Helene Kröller-Müller. Ze sloot met hem een overeenkomst voor meerdere jaren die haar recht gaf op eerste koop van zijn werk. Dit leidde tot een imposante verzameling Van der Lecks. In de tentoonstelling De mecenas en de 'verversbaas'. Helene Kröller-Müller en Bart van der Leck is een selectie te zien van de tweeënveertig schilderijen en zo’n vierhonderd tekeningen uit de collectie.

Helene als mecenas
Tussen 1912 en 1918 krijgt Van der Leck een jaarlijkse toelage van Helene Kröller-Müller. Zo wordt ze Van der Lecks mecenas. In 1914 treedt de kunstenaar in dienst van de firma Wm H. Müller & Co. Van der Leck maakt een groot glas-in-loodraam voor het hoofdkantoor in Den Haag, affiches, mozaïeken voor het kantoor in Londen en kleurontwerpen voor interieurs van de woonhuizen, waaronder het Jachthuis Sint Hubertus.

‘Nog veelzijdiger dan Mondriaan’
In de tentoonstelling komt de ontwikkeling van Van der Leck aan bod, vanuit het perspectief van Helene Kröller-Müller. Zij is als opdrachtgeefster nauw bij hem betrokken, en aan de hand van vele brieven volgen we haar gedachtegang. Helene noemt hem in 1925 in haar Beschouwingen een ‘nog veelzijdiger, krachtiger kunstenaar dan Mondriaan’.

Te zien van 14 oktober tot en met 2 april 2018

Honderd jaar de stijl

Kröller-Müller schatkamer van De Stijl

In 2017 is het honderd jaar geleden dat De Stijl, de wereldberoemde avant-garde kunstbeweging, is opgericht. Het Kröller-Müller is met topwerken van onder anderen Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld een van de schatkamers van De Stijl.

Mondriaan tot Dutch Design
2017 is het jaar waarin we honderd jaar vormgeving van de toekomst vieren. Directe aanleiding is de oprichting van De Stijl in 1917, met kenmerken die tot op de dag van vandaag in Dutch Design te zien zijn. Om deze mijlpaal te vieren heeft NBTC Holland Marketing, samen met haar partners, 2017 uitgeroepen tot themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’.

Het themajaar markeert de introductie van de verhaallijn Mondriaan tot Dutch Design, die bezoekers door heel Nederland naar interessante plaatsen voert die te maken hebben met werken uit de periode van De Stijl en hedendaags design. Musea, erfgoedlocaties en evenementen in Nederland stellen werk van topdesigners centraal, zetten deuren van ateliers open en eren kunstenaars als Mondriaan, Rietveld, Van der Leck en Van Doesburg. Zie voor het complete overzicht www.ntbc.nl/mtdd.

Het Kröller-Müller Museum

Midden tussen 5.500 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en Zandverstuivingen ligt het Kröller-Müller Museum. In het Kröller-Müller komt al het schone samen.

De unieke combinatie van kunst, natuur en architectuur staat garant voor een bijzondere ervaring. Het museum bezit de tweede grootste Van Gogh-verzameling ter wereld met bijna 90 schilderijen en ruim 180. Daarnaast bevat de collectie topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Het museum beschikt ook over één van de grootste beeldentuinen van Europa. De beeldentuin van het museum telt ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars zoals Auguste Rodin, Henry Moore, Jean Dubuffet en Joep van Lieshout.

Meer informatie over Kröller-Müller Museum