Ga op ontdekkingsreis door het verleden!
Tentoonstelling ‘Going Home. Jozef and Emilia’

Tentoonstelling 'Moederliefde. Ella & Audrey'

Moederliefde. Ella en Audrey is een spraakmakende, kleine tentoonstelling over het ontstaan van de carrière van de jonge Britse Audrey Hepburn en de rol van haar moeder Ella van Heemstra tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Diepgravend onderzoek
In de verschillende biografieën over het leven van Audrey Hepburn staat haar Hollywood-carrière centraal. De Tweede Wereldoorlog in het algemeen en de Slag om Arnhem in het bijzonder zijn slechts voetnoten. Juist daarnaar wilden de onderzoekers van het Airborne Museum diepgravend onderzoek doen. Door verschillende nationale en internationale archieven met elkaar te verbinden hebben zij nieuwe feiten ontdekt.

Moeder stuwende kracht
Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog reisde Audrey Hepburn naar Nederland, nadat ze haar jeugd op een Britse kostschool had doorgebracht. In Arnhem werd ze herenigd met haar moeder en twee halfbroers. Haar moeder stond er, na twee gestrande huwelijken, alleen voor met drie kinderen. Onderzoek t oont aan dat Ella van Heemstra vanaf dat moment de stuwende kracht was achter haar dochters carrière. Haar brede netwerk, onder andere stammend uit de tijd dat zij lid was van een fascistische partij, in combinatie met het danstalent van Audrey, opende vanaf 1940 in Arnhem de deuren naar Audrey’s internationale carrière.

De grijze werkelijkheid
Direct na de oorlog is de familie Van Heemstra publiek veroordeeld vanwege het fascistische verleden van Ella. Het Airborne Museum wil met dit verhaal laten zien dat voor de meerderheid van de Nederlandse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog het dagelijkse leven gewoon doorging en dat de bevolking niet uit louter collaborateurs of verzetsmensen bestond. De tentoonstelling Moederliefde gaat over de kernwaarden van burgers die destijds onder druk stonden. De verhaallijn laat zien hoe een Nederlandse moeder probeerde een moreel kompas te vinden in een chaotische wereld, maar ook hoe zij zich liet leiden door soms opportunistische drijfveren, om zo haar dochter kansen te bieden die zijzelf nooit heeft gehad. De insteek van de tentoonstelling is niet het aantonen van goed of fout, maar – conform de theorie van historici als Chris van der Heijden en Ad van Liempt – het grijze gebied ontsluiten.

Niet eerder vertoond beeld
De tentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de zoons van Audrey Hepburn: Sean Hepburn Ferrer en Luca Dotti. Dotti en Ferrer hebben niet eerder vertoond beeld, waaronder bijzondere jeugdfoto’s en kindertekeningen van hun moeder en persoonlijke objecten van hun moeder en grootmoeder, in bruikleen gegeven. Het Airborne Museum is bijzonder trots deze beelden en objecten aan publiek te kunnen tonen en vereerd dit verhaal, dat veel leed heeft veroorzaakt in de familie Van Heemstra-Hepburn, te mogen vertellen.

De tentoonstelling 'Moederliefde. Ella & Audrey' is tot 20 augustus 2017 te zien in het Airborne Museum ‘Hartenstein’.

Airborne Experience

Airborne Museum 'Hartenstein'

Het museum is gehuisvest in de imposante 19e eeuwse Villa Hartenstein. Tijdens de Slag om Arnhem was dit het hoofdkwartier van de Britten. Op deze historische plek komen verhalen tot leven van zowel de Britse, Poolse en Duitse militairen, als die van de burgers die doodsangst doorstonden. Het museum toont een grote collectie authentieke wapens, documenten, films en foto’s.

Airborne Experience
In de ondergrondse Experience ervaar je de oorlog in al z'n hevigheid. Hier voel je de impact van het geweld op jonge jongens die vertwijfeld vechten voor hun leven. Je loopt in de voetsporen van een Britse parachutist, krijgt een briefing over de missie, stapt in de romp van een zweefvliegtuig en door de raampjes zie je de start in Engeland en de vlucht richting bezet Nederland.

Ineens sta je tussen de felle gevechten in de Arnhemse straten. Je dwaalt door een imposant oorlogsdecor met metershoge, authentieke filmbeelden. Knap nagebouwde huizen met onheilspellende licht/donker effecten. Het geluid van de verscheurende oorlog: schoten, inslagen, Engelse kreten, Duitse bevelen, angstige onderduikers. Je komt vlakbij de Arnhemse brug en je volgt het terugtrekken naar de beklemmende perimeter rondom hotel Hartenstein. Uiteindelijk trek je je terug over de Rijn.
De Airborne Experience: een intense ervaring.

Informatiecentrum 'Slag om Arnhem'
Het Informatiecentrum is gratis te bezoeken en bevindt zich aan de Rijnkade in Arnhem met uitzicht op de John Frost brug (A Bridge Too Far).

Meer informatie over Airborne Museum "Hartenstein'