CARNAVAL WERELDWIJD

Het begint ieder jaar op 11 november om 11:11 uur (11, het getal van dwazen en gekken): de aftrap van het jaarlijkse carnavals seizoen. Het ware hoogtepunt ligt later, namelijk 7 weken voor eerste paasdag. Dat hoogtepunt bestaat uit het carnavalsfeest. Van zondag t/m dinsdag staat een gedeelte van Nederland op zijn kop. Ook in de gemeente Berg en Dal, waar carnaval groots gevierd wordt. Groesbeek kent een grote carnavalsoptocht: ’t Keulen van Gelderland. In Groesbeek maar ook in de rest van carnaval vierend Nederland is het feest onlosmakelijk verbonden aan verkleden, (Nederlandse) muziek, bier en de polonaise. Maar carnaval wordt ook in verschillende delen van de wereld gevierd.

Wereldwijd is carnaval een populair feest dat zowel op verschillende tijden gevierd wordt als heel diverse verschijningsvormen kent. In Nederland wordt carnaval in vele delen van het land gevierd, zo staat Oeteldonk op zijn kop en worden de straten van Rotterdam tijdens het inmiddels beroemde zomercarnaval wakker geschud. Een parade vol pracht en praal en schaars geklede dames die de straten van Rotterdam sieren. Toch zijn er grote overeenkomsten tussen Oeteldonk en Rio, in aanleiding, functie en zelfs met betrekking tot telkens terugkerende typen.

Pracht en praal, kostuums en een kijkje achter de schermen
In de tentoonstelling zijn gigantische kostuums op stelten te zien, maar ook een een Nederlandse carnavalswagen uit Leuth. Je wordt meegenomen langs kleurrijke kostuums uit Venetië, Rio de Janeiro en New Orleans. En ziet weinig verhullende Braziliaanse bikinibroekjes tot woeste Wildemankostuums. Of je duikt een kostuum atelier in en ziet hoe al dit moois tot stand komt.

Overeenkomsten en verschillen in de carnavalsviering

De betekenis en vormgeving van carnavalstradities verschilt van plek tot plek, maar een aantal basiselementen is overal aanwezig: verkleden, een optocht en feestvieren. De tentoonstelling CARNAVAL WERELDWIJD neemt je mee op een wereldreis vol verrassende overeenkomsten met objecten uit eigen land en van ver over de grens. Zo ontdek je hoe wijdverspreid het Carnavalsfeest is, en zie je op welke manieren mensen over de hele wereld deze traditie beleven.

Postweg 6 6571 CS BERG EN DAL Route plannen

periode 11-11-2016 t/m 26-03-2017
maandag 00:00 - 00:00

Postweg 6 6571 CS BERG EN DAL Route plannen