Welkom in Plasmolen - Mook

Leg aan in de Jachthaven Eldorado

Kom tot rust op de Mookerheide

Blijf slapen op de gezellige campings

Ontmoet de Schotse Hooglander
Meest gezocht
Welkom in Plasmolen - Mook

Kom naar de Mookerhei!

De gemeente Mook en Middelaar is een landelijke oase in de kop van Noord-Limburg. Gelegen tussen de Maas en Mookerheide, de brug tussen Maas en heuvelland, met ongekende recreatieve mogelijkheden. Hier ervaar je de geweldige ambiance van uitgestrekte bos- en heidegebieden, een uniek stuwwallenlandschap en een grote diversiteit aan cultuurhistorisch waardevolle elementen, duidend op een Romeins verleden.

Laat je verrassen door prachtige doorkijkjes
Dit prachtige landschap, even ten zuiden van Nijmegen, is zo’n 150.000 tot 200.000 jaar geleden in de toenmalige ijstijden gevormd. Natuurgebied de Mookerheide is circa 380 ha groot, waarvan ruim 60 ha heide is. Het overige deel bestaat  voornamelijk uit bossen, enkele graslanden en akkers.  De rustzoeker kan hier genieten van een uniek uitzicht over de Maasvallei, het Brabantse en Limburgse land en de Mookerplas.

Bij de Mookerhei liggen twee schansen, dit zijn oude verdedigingswerken uit de zeventiende eeuw: de Mooker- en de Heumense Schans. Hier houden Schotse Hooglanders de begroeiing kort, wat de diversiteit van de plantengroei ten goede komt.

Cultuurhistorie
De geschiedenis heeft haar sporen achtergelaten. U kunt vandaag de dag nog altijd op zoek naar de krijgsschat van de Nassau’s, die na de Slag op de Mookerheide in de bodem is verzonken. Hun lichamen zijn nooit gevonden, evenmin als de legendarische goudschat, die zij in een kist in het moeras zouden hebben laten zakken.

Fietsen en wandelen
Geniet van de weldadige rust van de uitgestrekte bossen op de heuvels van Plasmolen en Mook. Laat je, wandelend of fietsend, via één van de vele uitgezette routes of een zelf samengestelde fietsroute verrassen door prachtige doorkijkjes. Daarna rust je uit met heerlijke Limburgse vlaai of in het voorjaar lekkere asperges als diner.

Uitgebreide informatie is te vinden op vvvplasmolenmook.nl

Vraag het de VVV

Contact met de VVV kan op deze manieren:

Icon Contact Twitter Neem contact op via Twitter

Icon Contact Facebook Neem contact op via Facebook

Icon Contact Bellen Liemers Bel 0900 - 11 22 3 44 (€ 0,45 per minuut)

Icon Contact Kantoor Bezoek VVV Plasmolen-Mook

Icon Contact Mail Stel je vraag via het contactformulier

Loop naar de Mookerhei

Op 14 april 2015 was het exact 441 jaar geleden dat De Slag op de Mookerhei werd geleverd. Een belangrijke veldslag in onze vaderlandse geschiedenis en bepalend voor het verloop van de Tachtigjarige Oorlog in onze strijd tegen de Spaanse overheersers. Het slagveld van toen is nu een prachtig natuurgebied. Op 14 april 2015 is een speciale wandelroute geopend, zowel in gedrukte als in digitale vorm, die toerist en streekbewoner meeneemt op veldtocht over de Mookerhei. Als naam is toepasselijk gekozen voor ‘Loop naar de Mookerhei’.

Bijzondere wandelroute
‘Loop naar de Mookerhei’ vertelt de wandelaar wat zich daar in die roerige periode van de 16e eeuw heeft afgespeeld. Waarom vochten Spanjaarden en huurlingen van Willem van Oranje hun bloedige strijd precies hier uit? Hoe verliep de Slag op de Mookerheide op die 14e april in 1574 in detail? En welke verhalen en legendes zijn uit die tijd, via overlevering, nog tot ons gekomen? Tijdens de route wordt, stap voor stap, het verloop van de Slag verteld, verluchtigd met plaatjes die de Slag op de Mookerheide verbeelden met (in de online variant) filmfragmenten. Met deze verhalen, en een beetje fantasie, loopt de wandelaar als het ware tussen de strijdende partijen door.

Online-route in route-app Abellife
Diegene die de wandeling met behulp van zijn smartphone wil lopen kan de route downloaden vanuit de bekende appstores. Kies daarvoor de app van Abellife, wanneer de Abellife-app op de smartphone is geïnstalleerd, kies dan vervolgens voor ‘wandelingen’ en daarna voor de plaats Mook. Daarna verschijnt de route in beeld. Handig is, dat de route offline kan worden gelopen. De route is ook te downloaden vanaf de website huystemoock.nl.

Gedrukte route en speciale arrangementen
Gaat de voorkeur uit naar de papieren versie van de route, ga dan naar de VVV-informatiepost Plasmolen/Mook aan de Witteweg 8 in Plasmolen. De routefolder met een duidelijk kaartje met ingetekende route en beschrijvingen van de meest markante punten onderweg, is daar te koop voor € 1,50. De lokale restaurants haken ook in op het nieuwe routeproduct. Zij bieden interessante (dag)arrangementen aan waarin de wandeling is opgenomen. De restaurants presenteren de arrangementen onder de noemer ‘Kiste Trui’, naar de legende van het vrouwtje dat heel haar leven heeft gezocht naar een schat die na de tijd van de Spaanse overheersing op de Mookerhei zou liggen begraven. De website huystemoock.nl biedt een overzicht van die Kiste Trui-arrangementen.

▼ Lees meer
Kom naar de Mookerhei!