Welkom in Plasmolen - Mook

Leg aan in de Jachthaven Eldorado

Kom tot rust op de Mookerheide

Blijf slapen op de gezellige campings

Ontmoet de Schotse Hooglander
Meest gezocht
Welkom in Plasmolen - Mook

Kom naar de Mookerhei!

De gemeente Mook en Middelaar is een landelijke oase in de kop van Noord-Limburg. Gelegen tussen de Maas en Mookerheide, de brug tussen Maas en heuvelland, met ongekende recreatieve mogelijkheden. Hier ervaar je de geweldige ambiance van uitgestrekte bos- en heidegebieden, een uniek stuwwallenlandschap en een grote diversiteit aan cultuurhistorisch waardevolle elementen, duidend op een Romeins verleden.

Laat je verrassen door prachtige doorkijkjes
Dit prachtige landschap, even ten zuiden van Nijmegen, is zo’n 150.000 tot 200.000 jaar geleden in de toenmalige ijstijden gevormd. Natuurgebied de Mookerheide is circa 380 ha groot, waarvan ruim 60 ha heide is. Het overige deel bestaat  voornamelijk uit bossen, enkele graslanden en akkers.  De rustzoeker kan hier genieten van een uniek uitzicht over de Maasvallei, het Brabantse en Limburgse land en de Mookerplas.

Bij de Mookerhei liggen twee schansen, dit zijn oude verdedigingswerken uit de zeventiende eeuw: de Mooker- en de Heumense Schans. Hier houden Schotse Hooglanders de begroeiing kort, wat de diversiteit van de plantengroei ten goede komt.

Cultuurhistorie
De geschiedenis heeft haar sporen achtergelaten. U kunt vandaag de dag nog altijd op zoek naar de krijgsschat van de Nassau’s, die na de Slag op de Mookerheide in de bodem is verzonken. Hun lichamen zijn nooit gevonden, evenmin als de legendarische goudschat, die zij in een kist in het moeras zouden hebben laten zakken.

Fietsen en wandelen
Geniet van de weldadige rust van de uitgestrekte bossen op de heuvels van Plasmolen en Mook. Laat je, wandelend of fietsend, via één van de vele uitgezette routes of een zelf samengestelde fietsroute verrassen door prachtige doorkijkjes. Daarna rust je uit met heerlijke Limburgse vlaai of in het voorjaar lekkere asperges als diner.

Uitgebreide informatie is te vinden op vvvplasmolenmook.nl

Vraag het de VVV

Contact met de VVV kan op deze manieren:

Icon Contact Twitter Neem contact op via Twitter

Icon Contact Facebook Neem contact op via Facebook

Icon Contact Bellen Liemers Bel 0900 - 11 22 3 44 (€ 0,45 per minuut)

Icon Contact Kantoor Bezoek VVV Plasmolen-Mook

Icon Contact Mail Stel je vraag via het contactformulier

Loop naar de Mookerhei

Twee nieuwe historische routes geopend in 2017!

Iedereen die zich in onze vaderlandse geschiedenis heeft verdiept weet dat op 14 april 1574 de Slag op de Mookerhei plaats had. Een veldslag die bepalend was voor het verloop van de Tachtigjarige oorlog tegen de Spanjaarden. Op 14 april 2017 werden twee nieuwe routes geopend: een fiets- en een wandelroute die je beide terugvoeren naar de omgeving van Mook in het jaar 1574. Van elke route is een routeboekje verschenen. De twee boekjes worden verkocht bij de VVV aan de Witteweg in Plasmolen.

Routes langs historisch erfgoed
De wandelroute ‘Beleef Mook in de Tachtigjarige Oorlog’ vertelt veel meer dan alleen het verhaal van de Slag op de Mookerheide. Er is hier in die tijd namelijk veel meer gebeurd. Die verhalen worden in dit boekje op aantrekkelijke wijze gepresenteerd, gezien door de ogen van een inwoner van Mook in die tijd. De wandeling is in een uur te lopen. De fietsroute ‘Fiets door de Tachtigjarige Oorlog’ gaat langs de beide oevers van de Maas. De tocht begint in Mook in het jaar 1574 met de Slag op de Mookerheide en eindigt na 25 kilometer in 1648 met de rol van Huyse Middelaer bij de Vrede van Münster. De twee routes zijn uitgebracht door de Stichting Huys te Moock.

De schat van Kiste Trui
Na de Slag op de Mookerhei ging in de 16e eeuw het verhaal ter plaatse rond, dat de soldatenkas van het Staatse leger ter plekke in de moerassen zou zijn verdwenen. Een vrouwtje uit Plasmolen zou haar leven lang naar die schat gezocht hebben, zonder hem ooit te vinden. Ter herdenking aan haar is bij het gemeentehuis aan standbeeld geplaatst met een plaquette die verhaal over de legende van ‘Kiste Trui’. De Stichting Huys te Moock heeft de legende opgepakt en verwerkt in een speurtocht voor kinderen waarin zij aan de hand van een schatkaart op zoek kunnen gaan naar de verborgen schat. En aan het eind van de route die schat daadwerkelijk kunnen opgraven. Schatkaart en attributen zijn verkrijgbaar bij de VVV in Plasmolen. Een leuk uitstapje met het gezin!

▼ Lees meer
Kom naar de Mookerhei!