Natuurmuseum Nijmegen & Bezoekerscentrum Gelderse Poort

Het Natuurmuseum Nijmegen is een centrum waar jong en oud kan kennismaken met flora en fauna van het Gelderse rivierengebied.

Bezoekerscentrum

In het bezoekerscentrum is een prachtige verzameling planten, dieren en stenen te zien. Ontdek meer over het ontstaan van het landschap in de Gelderse Poort en laat je meevoeren in de waterwereld van Dwaalfilm. In onze winkel en het VVV Informatiepunt zijn diverse wandel- en fietsroutes verkrijgbaar, waarmee je vanuit het museum zó de Gelderse Poort in kunt trekken. Onze medewerkers vertellen u wat er te beleven is in het gebied en helpen u de bijzondere plekjes van de omgeving te ontdekken. Er is koffie en thee verkrijgbaar en voor de kinderen is er gratis limonade.

Museum
In het museum is een deel van de omvangrijke natuurhistorische collectie te zien. Er zijn interactieve wisselexposities te beleven over de natuur en de rijke geschiedenis van de regio. Kinderen kunnen bij ons terecht voor diverse educatieve activiteiten, zowel binnen als buiten! Maak de Waanzinnige-Weetjes-speurtocht en ontdek meer over bijzondere objecten in het museum, volg colleges van de MuseumJeugdUniversiteit, doe mee aan leuke workshops tijdens vakanties of ga mee op ontdekkingstocht in de Nijmeegse natuur! Wilt u een kinderfeestje organiseren? Maak dan gebruik van ons arrangement met pannenkoekenrestaurant Het Hoogstraatje, dat op een steenworp afstand van het museum te vinden is.

Educatie
Boek met uw klas een veldles of groepsbezoek aan ons museum. De uitleenservice verzorgt de uitleen van meer dan 40 verschillende leskisten. Vooral voor het basisonderwijs zijn deze in te zetten bij lessen over natuur, milieu, wetenschap en techniek. Leskisten zijn vaak methodevervangend, onder het motto ‘niet meer, maar wel beter’.

Collectie
Met ruim 100.000 objecten is onze collectie uitgegroeid tot de belangrijkste regionale natuurhistorische verzameling. Particulieren of educatieve instellingen kunnen onder bepaalde voorwaarden objecten lenen uit onze collectie, bijvoorbeeld voor een lezing of spreekbeurt. Zo is het verre verleden ineens tastbaar als een leerling een miljoenen jaar oud fossiel in handen heeft. Meer informatie is te vinden op onze website.

De Bastei
Natuurmuseum Nijmegen en Museum de Stratemakerstoren zijn per 1 juli 2014 opgegaan in De Bastei. Dit nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie in Nijmegen zal in 2017 aan de oostelijke Waalkade de deuren openen. Staatsbosbeheer en het IVN Rijk van Nijmegen sluiten aan als deelnemer. In De Bastei gaan deze organisaties samen het verhaal van de rivier de Waal vertellen in de vorm van exposities, educatieve activiteiten en een veelheid aan toeristische arrangementen.
Ook NME-taken horen bij De Bastei. Scholen uit gemeente Nijmegen kunnen er terecht voor advies en informatie over NME-voorzieningen in de buurt. Daarnaast wordt er gewerkt aan een platform voor alle groene initiatieven in de gemeente Nijmegen. Samen zorgen we ervoor dat Nijmegen steeds groener wordt.

Tot de opening van het nieuwe gebouw opereert het team van De Bastei vanuit het Natuurmuseum in het centrum van Nijmegen.

Contactinformatie

Adres
Gerard Noodtstraat 121 6511 ST NIJMEGEN Route plannen
Telefoon
024 329 7070

In de korte vakanties ook op maandag geopend van 10.00 - 17.00 uur.

dinsdag 10:00 - 17:00
woensdag 10:00 - 17:00
donderdag 10:00 - 17:00
vrijdag 10:00 - 17:00
zaterdag 13:00 - 17:00
zondag 13:00 - 17:00
  • Liberation Route (Nijmegen, Berg en Dal en Wijchen)

    Deze fietsroute brengt je langs verschillende luisterplekken die onderdeel zijn van de Liberation Route Arnhem Nijmegen.

    Bekijk route
  • 4Daagse: Dag 4 - 40 km

    Zo’n 40.000 wandelaars komen elk jaar in de derde week van juli naar de oudste stad van Nederland tijdens de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen, kortweg Vierdaagse genoemd.

    Bekijk route

Contactinformatie

Adres
Gerard Noodtstraat 121 6511 ST NIJMEGEN Route plannen
Telefoon
024 329 7070