Meest gezocht
Welkom

Welkom in Nijmegen

De oudste stad van het land is het hele jaar een ontmoetingsplek bij uitstek. Gelegen op een heuvelrug aan de oevers van de Waal, oefent Nijmegen al eeuwenlang een grote aantrekkingskracht op mensen uit.

Wist je dat... Nijmegen de grootste 'terrasdichtheid' per inwoner van Nederland heeft?

In Nijmegen gaan verleden, heden en toekomst hand in hand. Nijmegen is een echte toeristen- en studentenstad. Bezoekers zijn dol op het stadscentrum door de combinatie van gezellige terrassen en uitgaansgelegenheden, moderne winkelcentra en leuke winkeltjes. En dat allemaal op loopafstand van elkaar. Geniet bijvoorbeeld na een dagje shoppen in de Marikenstraat, op het terras van de vele Bourgondische restaurants op de Waalkade waarbij je uitkijkt op de drukbevaren rivier de Waal.

Ook op cultuurgebied heeft Nijmegen veel te bieden: Filmhuis Lux, diverse musea als Museum Het Valkhof, Natuurmuseum Nijmegen en het muZIEum. De Stevenskerk, de Waalkade met het Holland Casino en de Nijmeegse parken zijn zeker een bezoekje waard. Voor fietsers en wandelaars vormt de omgeving van Nijmegen een waar eldorado.

Vraag het de VVV

Contact met de VVV kan op deze manieren:

Icon Contact Twitter Neem contact op via Twitter

Icon Contact Facebook Neem contact op via Facebook

Icon Contact Kantoor Bezoek VVV Rijk van Nijmegen
Keizer Karelplein 32h (Stadsschouwburg)
6511 NH Nijmegen

Icon Contact Bellen Liemers Bel 0900 - 11 22 3 44 (lokaal tarief)

Icon Contact Mail Stel je vraag via het contactformulier

Historie Nijmegen

 

Bombing Nijmegen Stationsquare Februari 1944

Historie Nijmegen

De rijke cultuurhistorie van Nijmegen gaat tweeduizend jaar terug, toen de Romeinen hier neerstreken en Nijmegen uitgroeide tot de grootste stad van het toenmalige Nederland. Enkele eeuwen later koos keizer Karel de Grote het Valkhof uit om er een paleis te bouwen, en werd het een van de belangrijkste plaatsen van zijn rijk. In de eeuwen daarna kozen ook vele andere vorsten, hertogen en keizers Nijmegen als domicilie. Vanwege de strategische ligging was de stad vaak het brandpunt van strijd. De laatste keer gebeurde dat tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de geallieerden per ongeluk de stad bombardeerden. Behalve honderden doden werd ook een groot deel van de binnenstad weggevaagd. Dankzij een geslaagde wederopbouw heeft Nijmegen haar gezellige, levendige karakter kunnen behouden. De stad ademt een gemoedelijke sfeer uit. Als je oog hebt voor het verleden, kun je ruimschoots genieten van de rijke afwisseling aan cultuurhistorie die Nijmegen je te bieden heeft.

Spannende Geschiedenis en Liberation Route Europe
Nijmegen heeft een rijke geschiedenis. Een historie die ver terug gaat in de tijd en haar sporen heeft achtergelaten. Van belangrijke plekken uit de Romeinse tijd , Middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog zijn audio- en videoverhalen gemaakt. Die spannende verhalen kun je met je mobiel gratis downloaden op spgs.nl of op liberationroute.com.

Tips
Welkom in de binnenstad!

Het culturele seizoen is officieel geopend!

De muziek- en theaterliefhebber kan zijn geluk niet op deze maanden.
Daarnaast loopt Nijmegen over van de activiteiten die ons als stad dubbel en dwars op de kaart zetten.

Check de lijst met evenementen, profiteer van de acties en coupons en…geniet van de winter in centrum Nijmegen!

Centrum -nijmegen -cultuurshoppenuitgaan _487x 55

 

Foto

Cultuur

Museum, theater en andere podia in Nijmegen… In het centrum van Nijmegen vind je het brede aanbod van theaters en musea. Het aanbod van cultuur vind je op www.nijmegencultuurstad.nl en bij de Nijmeegse theaters: Stadsschouwburg Nijmegen, Arthouse en bioscoop LUX Nijmegen, Concertgebouw De Vereeniging en Lindenbergtheater.

Theater Nijmegen
Theater Nijmegen biedt plaats aan debat, dans en cabaret voor jong en oud. Het centrum van Nijmegen kent tal van leuke theaters waar je volop kan genieten van een culturele avond. Je kunt een voorstelling bezoeken aan een van de grote theaters van Nederland, de Stadsschouwburg. De Stadsschouwburg van Nijmegen ontvangt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers en ligt aan de rand van het centrum van Nijmegen.

Museum Nijmegen
Het Valkhof in Nijmegen (kaartje max. € 7,-), is het grootste museum van de stad. Maar Nijmegen heeft meer interessante musea. Zoals het fietsmuseum Velorama, het muZIEum en het Natuurmuseum. Het Huis van de Nijmeegse geschiedenis is hét startpunt voor iedereen die meer over de historie van Nijmegen te weten wil komen. 

▼ Lees meer

Shoppen

De meer dan 400 winkels in het centrum van Nijmegen maken een dagje winkelen in Nijmegen tot een feest. Je vindt er een uitgebreid en gevarieerd winkelaanbod. In het mooie historische stadsgedeelte vind je unieke winkels en speciaalzaken die je zeker nergens anders tegenkomt dan in het centrum van Nijmegen. En in de zomer brengen de vele terrasjes extra sfeer.

 

De winkels in Nijmegen centrum hebben ruime openingstijden (veelal tussen 09.00 en 17.00 uur) en veel koopzondagen. De meeste winkels in het centrum van Nijmegen zijn van open van 12.00 tot 17.00 uur. Elke donderdagavond is het koopavond. Tot 21.00 uur winkelen in Nijmegen centrum.

Voor het vinden van winkels in Nijmegen centrum kun je kijken op centrumnijmegen.nl.

▼ Lees meer

Uitgaan

In de binnenstad van Nijmegen zijn ieder jaar diverse grote- en kleine evenementen. Een grote verscheidenheid aan evenementen passeert jaarlijks de revue. Carnaval, Go Short Film festival, Marikenloop, de Nijmeegse Vierdaagse met de Vierdaagsefeesten, Gebroeders van Limburg Festival, UITfestival en de Zevenheuvelenloop zijn hier enkele voorbeelden van.

Wist je dat Nijmegen de grootste 'terrasdichtheid' per inwoner van Nederland kent? Hier ontmoet men elkaar tot diep in de nacht op de terrassen en uitgaansgelegenheden aan de Waalboulevard, of op het Koningsplein, Mariënburg en Grote Markt waar je in de schaduw van historische gebouwen gezamenlijk een glas drinkt in één van de vele gezellige kroegen of cafés.

Bekijk voor een overzicht met alle evenementen op centrumnijmegen.nl

▼ Lees meer
Natuur in Nijmegen

Kronenburgerpark

Het Kronenburgerpark is een prachtig stadspark in het centrum van Nijmegen. Het park ligt dicht bij het station en de Lange Hezelstraat. De grote variatie aan boomsoorten (meer dan 150!) en de hoogteverschillen maken het park uniek voor Nederland. 

Hier is een gedeelte van de stadsmuur bewaard gebleven, wat een goed idee geeft van de indrukwekkende vestingwerken die eens de stad hebben omgeven. Zo kun je de nooit afgebouwde St. Jacobstoren (1525), het Rondeel (1527) en de imposante Kruittoren (1425) bezichtigen.

▼ Lees meer

Valkhofpark

Nijmegen heeft een aantal historische parken waaronder het Valkhofpark, gelegen tegen het centrum, op een heuvel langs de Waal. Het is het oudste park van Nijmegen en een van de oudste stadsparken van Nederland. Je kunt hier genieten van een prachtig stukje historie.

Het park is aan het einde van de achttiende en begin negentiende eeuw aangelegd op en rond de resten van de Valkhofburcht. In het park bleven van de burcht de Sint-Nicolaaskapel bewaard en resten van de Sint-Maartenskapel, ook wel de Barbarossaruïne genoemd.

In 1886 heeft de Vlaamse tuinarchitect Liéven Rosseels het park opnieuw vorm gegeven, zodat het beter aansloot bij de stadsuitleg van 1878, met rondom de oude stad een brede gordel van parken, plantsoenen en singels. Er kwamen op de moeilijk begaanbare helling richting Waalkade wandelpaden en trappen. Ook de brug over de Voerweg werd geopend, die het Valkhof met het Kelfkensbos verbindt.

▼ Lees meer

Hunnerpark

Het Hunnerpark is een prachtig stadspark gelegen aan de rand van het centrum. De omgeving nodigt  je uit om te genieten van de natuur en de rust. Het park werd tussen 1876 en 1882 gecreëerd toen de stadsmuren in Nijmegen afgebroken werden. 

Er waren plannen om een villapark op de locatie te bouwen maar het park werd aangelegd naar een ontwerp uit 1885 van tuinarchitect Liévin Rosseels uit Leuven. Aan één zijde werd de stadsmuur bewaard en in het park ligt een monumentale voetbrug.

Het Hunnerpark is een populaire feestlocatie tijdens de Vierdaagsefeesten. Ook het jaarlijkse Oranjepop op Koninginnedag wordt sinds 2007 in het park gehouden. In 2011 was voor het eerst in het Hunnerpark ook het Nijmeegse Bevrijdingsfestival.

▼ Lees meer