Tentoonstellingen en activiteiten in Museum Het Valkhof

TENTOONSTELLINGEN

Kunstwerk zoekt vrienden
t/m 3 september 2017
Wie weet beter waar het om gaat in vriendschap, dan de Vriendenvereniging van ons museum? Onze Vrienden is gevraagd om een geschikte vriend te kiezen voor één van de 40 vooraf geselecteerde hedendaagse kunstwerken uit eigen collectie. Het gaat hierbij om een ander werk of object uit eigen bezit dat er perfect naast zou passen. Omdat ze aan elkaar doen denken, omdat de kleuren zo goed passen of omdat de één de ander versterkt. Een jury heeft de inzendingen beoordeeld en de mooiste combinaties hebben een plek in de Vriendenzaal gekregen.

De Gelderlanderzalen
t/m 3 september 2017
De keuze van het publiek, daar draait het om in de Gelderlanderzalen! Museum Het Valkhof heeft een grote collectie moderne en hedendaagse kunst onder haar hoede. En zoals het bij alle museumcollecties gaat: het grootste deel daarvan is lang niet altijd voor het publiek toegankelijk. Samen met de Gelderlander hebben we lezers van de krant de kans gegeven om te snuffelen in onze verzameling. Uit een selectie van 120 werken – zowel publiekslievelingen als onverwachte schatten uit het depot – hebben krantenlezers hun favoriet gekozen. Het resultaat is een verrassende expositie met een mengeling van werk dat we al langer in bezit hebben en aanwinsten van de afgelopen jaren.

Uwe Poth – Opmaat
t/m 3 september
In het werk van Uwe Poth (Kiel 1946) vinden ontmoetingen plaats. De schilderijen die u nu kunt zien, zijn een opmaat voor de oude kunst in de zalen ernaast. In zijn werk grijpt Poth vaak terug op de geschiedenis, op kunstenaars en kunstwerken uit het verleden. In zijn grote werk 'Vrede van Nijmegen' verwerkt Poth het groepsportret van de zeventiende-eeuwse onderhandelaars aan de Vrede van Nijmegen, een schilderij van Henri Gascard uit 1679, dat zichtbaar in de aangrenzende museumzaal hangt. Poths net zo grote 'Vrede in Nijmegen' is de hedendaagse tegenhanger met mensen van nu.
Parels uit de provincie - 25 Topstukken uit de Gelderse archeologische collectie
t/m 3 september 2017
Wist u dat Museum Het Valkhof namens de provincie Gelderland het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten beheert? Deze imposante archeologische collectie omvat vele honderdduizenden scherven en fragmenten afkomstig van meer dan duizend vindplaatsen in Gelderland. Daarnaast bevinden zich in de depots bijzondere objecten zoals een zo goed als ‘nieuwe’ Romeinse houten ladder, een prachtig bronzen beeldje van de godin Minerva en een zilveren haarnaald uit de vroege middeleeuwen.
Hoogtepunten collectie oude kunst
t/m 3 september 2017
Trots op het verleden van Nijmegen staat aan de basis van de collectie oude kunst en cultuurgeschiedenis van Museum Het Valkhof: het verleden van deze bijzondere oude stad aan de Waal inspireerde het stadsbestuur al in de zeventiende eeuw tot opdrachten aan verschillende kunstenaars en ook tot het aanleggen van een stedelijke verzameling ‘oudheden’.

Uit deze collectie presenteert het museum nu een ruime selectie kunst uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw: van de beroemde geschilderde stadsplattegrond uit 1668-1669 door Hendrik Feltman tot het gezicht op Nijmegen van Eugène Lücker, van de zeventiende-eeuwse schandton waarmee overspelige mannen door de stad moesten lopen tot de brieventas van een officier in dienst van Napoleon, van een achttiende-eeuws familieportret van een burgemeestersgezin tot een in Nijmegen gebruikte sleepkoets uit de negentiende eeuw’. Ook zelden getoonde kleine sculpturen en gebruiksvoorwerpen krijgen een plaats in de opstelling.

Adres
Tentoonstelling: Kunstwerk zoekt vriend Kelfkensbos 59 6511 TB NIJMEGEN Route plannen

periode 11-04-2017 t/m 03-09-2017
dinsdag 11:00 - 17:00