• Battlefieldtours in historische voertuigen

    Battlefieldtours in historische voertuigen
Activiteiten

Beleef de vrijheid

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek heeft in het voorjaar van 2017 een uitgebreid programma voor jong en oud. Zo worden er meerdere leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. Volg bijvoorbeeld een spionagetraining, leer hoe je een echte parachute moet vouwen tijdens de parachutistenworkshop of ga mee met een rondleiding door de tentoonstelling ‘Gevleugelde Vrijheid’, een tentoonstelling met meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes die een compleet beeld geven van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee.

Battlefieldtours
In maart en april worden eveneens verschillende battlefieldtours in historische voertuigen georganiseerd. Zo kun je meerijden met Grateful Generation Tours. Zij verzorgen spannende fieldtrips in een oude Willys jeep (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden. Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd.

Daarnaast is het mogelijk een zondagmiddagarrangement te reserveren dat het Bevrijdingsmuseum organiseert in samenwerking met de LiberationTour. In een Dodge jeep reis je door het lokale gebied van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief, voorafgegaan door een bezoek aan de tijdelijke en vaste tentoonstelling van het Bevrijdingsmuseum, met proeverij van Zweeds wittebrood, gebakken naar origineel recept uit WO2.

Media

Tentoonstelling

Media

Rosie the Riveter

Ten slotte is t/m 1 oktober 2017 de nieuwe tijdelijke expositie ‘Rosie the Riveter’ in het Bevrijdingsmuseum te bezichtigen. ‘Rosie the Riveter’ is de naam die symbool werd voor de Amerikaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in fabrieken gingen werken om de arbeidstekorten op te vullen die ontstonden doordat mannen naar het front gingen.

Miljoenen vrouwen trokken naar de fabriekshallen om oorlogsmaterieel te maken: van autobanden tot vliegtuigen. Ze deden zwaar en soms gevaarlijk werk dat voorheen als ‘mannenwerk’ was bestempeld, met een salaris dat vrouwen vóór de oorlog niet snel konden verdienen. De onafhankelijkheid die dit de jonge vrouwen bood smaakte naar meer en de rol van vrouwen op de arbeidsmarkt zou nooit meer hetzelfde zijn.

Hun veelzijdige verhalen komen tot leven in meeslepende filmbeelden, historische objecten van echte Rosies en een groot aantal prachtige nooit eerder vertoonde foto’s. Op zondag 9 april worden er om 13.30 uur en om 15.00 uur open rondleidingen door deze tentoonstelling gegeven door één van de conservatoren van het museum. Reserveren is niet nodig.

Informatie

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

In het Nationaal Bevrijdingsmuseum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de Bevrijding en zie je de wederopbouw van Nederland en Europa. Door middel van geuren, interactieve presentaties, diorama’s, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Wylerbaan 4
6561 KR Groesbeek

Meer informatie over Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Media