• Hoe is het leven als je blind bent?

    Hoe is het leven als je blind bent?
muZIEum

Het muZIEum opent je de ogen

Het muZIEum is geen museum waar je vanaf een afstandje de objecten bewondert. Je doet zelf mee en bent onderdeel van deze uitzonderlijke ervaring. Juist dit maakt het muZIEum tot een unieke belevenis. De gids die je rondleidt is zelf blind of slechtziend en vertelt uit eigen ervaring. Ook in de foyer van het muZIEum, maak je op interactieve wijze kennis met interessante weetjes over blind- of slechtziendheid. Na je bezoek aan het muZIEum zie je de wereld ineens door heel andere ogen.

Extra activiteiten in de vakanties
Achter de schermen zijn we alweer druk bezig om een speciaal programma voor de meivakantie te organiseren. Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten en al het andere muZIEum-nieuws? Dat kan via de website, Facebook, Twitter, Instagram én onze nieuwsbrief. Niet te missen dus!

Meer informatie over het muZIEum

Video

Bekijk Nijmegen door een andere bril!

Video

Expeditie Ribbelroute

Stel je voor… Je bent slechtziend en je staat midden in de stad. Rechts raast een brommer voorbij, links lopen mensen langs je heen en je hoort iemand roepen in de verte. Hoe vind je nu de weg naar je favoriete winkel? Welke obstakels kom je tegen? En nog belangrijker, hoe ga je hiermee om? Dat zijn de vragen waar je met Expeditie Ribbelroute een antwoord op krijgt.

Deze unieke rondleiding in het stadscentrum van Nijmegen wordt gegeven door een gids, van het muZIEUm, met een visuele beperking. Maar het is geen gewone stadswandeling, want met behulp van Virtual Reality brillen word je zelf tijdelijk slechtziend.

De donkerbelevingen van het muZIEum zijn, het woord zegt het al, helemaal gericht op blindheid. Met Expeditie Ribbelroute krijg je letterlijk ‘een kijkje’ in de wereld van slechtziende mensen. De gids staat je met raad en daad bij gedurende de wandeling van 1,5 uur en vertelt uit eigen ervaring hoe uitdagend het leven kan zijn als je slechtziend bent.

Hoe werkt het?
Na het ontvangst in het muZIEum krijg je de Virtual Reality bril en een taststok om de weg door Nijmegen te vinden. De bril is voorzien van een applicatie die speciaal voor het muZIEum is ontwikkeld. De app simuleert varianten van slechtziendheid zoals bijvoorbeeld kokervisus waarbij de deelnemer de wereld ziet door een heel klein gaatje. Je bedient het menu van de app met je ogen! Benieuwd hoe dit werkt? Reserveer dan je tickets via de website of telefonisch op T 024 322 1681.

Inhoud programma

  • Ontvangst door gastvrouw of gastheer
  • Stokinstructie
  • De persoonlijke rondleiding 'Expeditie Ribbelroute' (90 minuten) in groepjes van 6 personen
  • Interactieve foyer
  • Het tarief van € 15,00 is inclusief garderobe en gebruik van de kluisjes
donkerbelevingen

Donkerbelevingen in het muZIEum

Binnen in het muZIEum zijn twee verschillende donkerbelevingen. De donkerbelevingen zijn gericht op blindheid en zijn helemaal in het donker. Je ziet letterlijk geen hand voor ogen. Bij de donkerbeleving Een dag uit het leven van… leidt de gids je rond in het dagelijks leven van iemand die blind is. Bij de donkerbeleving Op vakantie met… word je helemaal ondergedompeld in vakantiesferen, maar dan natuurlijk zonder zicht.

Na aankomst krijg je eerst een korte introductie over hoe je een taststok moet gebruiken. Je ontmoet je gids pas later, in het donker. De persoonlijke rondleiding is in groepjes van maximaal zes bezoekers en neemt ongeveer één uur in beslag. De gidsen vertellen je graag over hun eigen ervaringen dus schroom niet om al je vragen te stellen. De donkerbelevingen zijn geschikt voor iedereen vanaf acht jaar.

Proeven
Wil je je bezoek verder uitbreiden? Dat kan! Denk bijvoorbeeld aan een ontvangst of afsluiting met koffie/thee met muZIEumtaart. Of stel je zintuigen nog eens extra op de proef met één van de unieke proeverijtjes zoals de chocoladeproeverij. Je kent het volgende gezegde vast wel ‘je ogen zijn groter dan je maag’. Dit zegt al veel over de rol van je ogen bij eten en drinken. Je ogen vertellen je als eerste wat je kan verwachten of je ernaar uitkijkt of juist niet en hoe het zal smaken. Maar wat gebeurt er als je niets ziet? Weet je dan wat je proeft? Ervaar het zelf!

Foto's