Tsjaikovski’s Pathétique en Pianoconcert

Tsjaikovski bij Het Gelders Orkest, dat betekent Romantiek met een hoofdletter R. Zeker wanneer niemand minder dan pianist Yevgeny Sudbin het Pianoconcert voor zijn rekening neemt. Neem daarbij de Pathétique, de laatste symfonie van de grote Russische componist, en je weet zeker: dat wordt genieten in Doetinchem, Arnhem, Zutphen en Nijmegen.
Het moet een moeilijk moment zijn geweest, Tsjaikovski die het eerste deel van zijn pianoconcert voorspeelt bij zijn vriend en conservatoriumdirecteur Nikolaj Rubinstein. Die oordeelt; ‘Een slecht werk, een prul, afgezaagd.’ Nikolajs oudere broer Anton, Tsjaikovski’s leraar en mentor vindt het eveneens waardeloos en onspeelbaar. De muziek is te plompverloren en onhandig gecomponeerd en moet geheel herschreven worden… Tsjaikovski zwoer hierop geen noot aan het stuk te wijzigen en liet het in 1875 in Boston ongewijzigd in première gaan. Zouden de gebroeders zich omdraaien in hun graf als ze wisten wat voor klassieker Tsjaikovski’s compositie vandaag de dag is? Het hoogromantische Pianoconcert vormt een geweldig vehikel voor Yevgeny Sudbin, volgens The Daily Telegraph ‘mogelijk een van de grootste pianisten van de 21ste eeuw’. Na de pauze klinkt de Pathétique, Tsjaikovski’s zwanenzang. Met deze symfonie nam de grote Russische componist afscheid van het leven; negen dagen na de première stierf hij onder mysterieuze omstandigheden. Was het cholera? Zelfmoord? Of had hij de gifbeker gedronken, daartoe gedwongen in zijn homofobe vaderland? Het blijft gissen, maar zonder twijfel bevat de Pathétique zijn meest aangrijpende noten.

Kerkplein 1 6811 EB ARNHEM Route plannen

21 apr 2017 20:15 - 23:00