Gelders Arcadië

Kastelen en landgoederen op de Veluwezoom

De Veluwezoom is bekend om ‘Gelders Arcadië’, het landschap van uitgestrekte landgoederen, buitenplaatsen en kastelen. Je vindt hier bijvoorbeeld Landgoed Middachten, Kasteel Rosendael, Huis Zypendaal, Kasteel Doorwerth en Villa Sanoer. Het heuvelachtige landschap heeft altijd veel aantrekkingskracht gehad op welgestelde families, die er hun landhuizen bouwden en de mooiste tuinen en parken aanlegden. Met de komst van de treinverbindingen in de 19e eeuw kwamen steeds meer rijke westerlingen naar de landgoederenzone Gelders Arcadië om van dit unieke landschap te genieten en er hun ‘buitens’ aan te leggen. En van die vele buitens in dit gebied kunnen wij nog steeds genieten!

Ga voor meer informatie naar geldersarcadie.nl of download de gratis Gelders Arcadië app.

Hieronder een greep uit de meer dan 100 kastelen en landgoederen in dit bijzondere gebied. Zo heb je Landgoed Middachten waarbij in de zomerperiode zowel het kasteel als de prachtige tuinen te bezoeken zijn. Landgoed Avegoor heeft dan weer een geheel andere functie waarbij je kunt overnachten in het hotel of heerlijk dineren in een van de twee restaurants welke in het landgoed zijn gevestigd.

 

 

Logo Gelders Arcadië 01

Geschiedenis in verhalen

Geschiedenis in verhalen

Door de jaren heen is er natuurlijk van alles gebeurt bij al die landgoederen en buitenplaatsen. Om deze bijzondere verhalen te bewaren en te kunnen doorvertellen zijn er ruim 170 mensen geïnterviewd. De interviews zijn afgenomen door een getrainde groep ‘verhalenvangers’. Het heeft een mooie verzameling van alledaagse, ontroerende maar zeker ook grappige verhalen opgeleverd. De gemeente Rheden was al langere tijd bezig met het vangen van verschillende verhalen waardoor er van deze gemeente een apart boek is verschenen. In dit boek wordt naast verhalen over landgoederen en buitenplaatsen ook ingegaan op zes andere thema’s zoals de sociale verhoudingen, de middenstand en het toerisme in Rheden.

Om deze verhalen ook te kunnen beleven is er per gemeente een toeristisch boekje uitgebracht met (fiets)routes en verhalen over de landgoederen en buitenplaatsen. Deze vijf toeristische boekjes plus het boek met verhalen over Rheden zijn te koop bij boekhandels in de betreffende gemeenten.

Daarnaast staat alles ook in de Gelders Arcadië app. Deze app staat vol filmpjes, foto’s, routes en verhalen welke je thuis of op locatie kunt bekijken. Op die manier komt de veelal rijke geschiedenis van de locaties van het Gelders Arcadië echt tot leven.

Het verhaal van FOUZIA NIENHUIS-LÜPS (1964)

Hierin vertelt zij over haar herinneringen aan het logeren bij haar grootouders op Kasteel Biljoen in Velp.

Fouzia Nienhuis-Lüps erfde met haar drie zussen in 2006 het landgoed en kasteel van haar oom Johan Lüps. Zij verkochten het in 2009 aan Geldersch Landschap & Kasteelen en inmiddels wordt het kasteel weer particulier bewoond. Fouzia vertelt uitgebreid over haar grootouders en de logeerpartijtjes, de familietradities en het personeel.

“Als kind dacht ik dat alle opa’s en oma’s in een kasteel woonden. Pas later ben ik gaan beseffen dat het toch wel heel bijzonder was. Mijn zusjes en ik logeerden er elke zomervakantie. Voor alles hadden mijn grootouders personeel. Ik herinner me de tuinmannen: oude mannetjes die op de fiets kwamen. In hun pauze dronken ze koffie in de keuken, nadat ze hun klompen bij de deur hadden uitgedaan. En er was natuurlijk keukenpersoneel. In de eetkamer zat een liftje waarmee het eten vanuit de keuken omhoog kwam. Dat vonden mijn zusjes en ik heel interessant.” En waarom at de familie met Kerst altijd erwtensoep en mandarijnen als toetje? “Dat had te maken met het huispersoneel, die waren dan vrij!”.

Boeken

Verkooppunten

De boeken zijn te koop bij de volgende boekhandels. Daarnaast zijn ze ook online te bestellen via diepenmaat.nl.

Boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote oord 15 Arnhem

Boekhandel Het colofon Bakkerstraat 56 Arnhem

Boekhandel Meijer & Siegers, Utrechtseweg 208 Oosterbeek

Boekhandel Kniphorst Hoogstraat 49 Wageningen

Boekhandel Dieren Callunaplein Dieren

Boekhandel Jansen de Feijter Emmastraat Velp

The Read Shop  Hoofdstraat Velp

The Read Shop  Groenestraat Rheden

The Read Shop Van der Molenallee Doorwerth

Boekhandel Hendriks Stuvenburglaan 36 Eerbeek

Boek en Buro Nieuwenhuis Kerkstraat 28 Doesburg

Voorkant Boek1

Voorkant Renkum1

Voorkant Rheden

Voorkant Arnhem

Voorkant Rozendaal

Voorkant Wageningen