• Bezoek het prachtige Kasteel Rosendael

    Bezoek het prachtige Kasteel Rosendael
  • Wandel door de tuin van Rosendael

    Wandel door de tuin van Rosendael
  • Ontdek het prachtige Rozendaal

    Ontdek het prachtige Rozendaal
Meest gezocht
Welkom in Rozendaal

Welkom in Rozendaal

Wie aan Rozendaal denkt, denkt aan sprengen, watervalletjes, ijsvogels, bijzondere bomen en prachtige privé-tuinen. De gemeente is gelegen ten noordoosten van Arnhem en is de kleinste gemeente van Nederland op het vaste land (Vlieland en Schiermonnikoog zijn nog kleiner).

De gemeente is gastvrij en veelzijdig! Je kunt een bezoek brengen aan het bijzondere Kasteel Rosendael en nagenieten op een terrasje in Rozendaal. Naast Kasteel Rosendael vind je op de Veluwezoom nog meer kastelen en landgoederen die onderdeel zijn van Gelders Arcadië.

Rozendaal is omringd met prachtige natuur en een uitstapje naar de Veluwe is een echte aanrader. In de gemeente vind je veel molens, rijksmonumenten en prachtige woningen. 

Natuur in Rozendaal

De gemeente Rozendaal ligt in een prachtige groene omgeving. Je kunt de omgeving actief ontdekken op de fiets of ter voet. Er zijn veel wandel- en fietspaden en genoeg natuur om eindeloos van te genieten. Het Rozendaalsche veld is een heidegebied bij Rozendaal. Het gebied is een vrij groot en hooggelegen heideveld met veel reliëf. Je kunt hier prachtig wandelen  en het gebied nodigt ook honden uit die hier rond kunne struinen.

Historie in Rozendaal

Rosendael

Nog steeds brengt water Rozendaal veel goeds. Zo werd het in 2004 uitgeroepen tot het groenste dorp van Europa. Met name de combinatie van natuur en landschap en de kleurrijke privé-tuinen, spraken de jury erg aan. 

Bijzonder mooi is ook Kasteel Rosendael, welke ruim 200 jaar de residentie van de graven en later de hertogen van Gelre was. Inmiddels is het kasteel en het bijbehorende park gerestaureerd naar het beeld van de 18e eeuw en in de tuinen zijn bijzondere tuinsieraden uit die tijd te vinden. Tijdens een wandeling kom je een schelpengalerij, de theekoepel en de waterval met beelden van Mercurius en Neptunus tegen. Het kasteel ligt in een prachtig groene omgeving en is zeer geschikt als wandel en fiets gebied. Je kunt hier uren rond lopen door de natuur en genieten van de geschiedenis om je heen. De rozentuin gelegen bij het kasteel is ook zeker de moeite waard.

In het waterrijke park bij het kasteel bevinden zich de beroemde 'bedriegertjes'. De bedriegertjes zijn onderdeel van een grotere schelpengalerij uit de 19e eeuw. In de bodem zitten fonteintjes verborgen die onverwacht aan- en uitgaan en zo de bezoekers natspuiten. Het was tot ver in de 20e eeuw een geliefde bestemming voor schoolreisjes

Molens

De gemeente ligt in een smeltwaterdal uit de ijstijd en heeft daardoor altijd veel gebruik kunnen maken van het water uit de stuwwallen van de Veluwe. Dat dit bepalend is geweest voor de geschiedenis van het dorp, blijkt wel uit de voorspoed door de eeuwen heen. Ooit waren er tegelijkertijd zeven watermolens, zes papiermolens en een korenmolen te vinden aan de Rosendaelse Beek.

Kijk voor meer informatie over de gemeente Rozendaal op www.rozendaal.nl

 

Vraag het de VVV

Contact met de VVV kan op deze manieren:

Icon Contact Twitter Neem contact op via Twitter

Icon Contact Facebook Neem contact op via Facebook

Icon Contact Bellen Liemers Bel 0900 - 11 22 3 44 (€ 0,45 per minuut)

Icon Contact Kantoor Bezoek VVV agentschap Rozendaal in Park en Kasteel Rosendael

Icon Contact Mail Stel je vraag via het contactformulier