• Beleef de natuur in het Land van Maas en Waal

    Beleef de natuur in het Land van Maas en Waal
Meest gezocht
Welkom in het Land van Maas en Waal

Welkom in het Land van Maas en Waal

 “We praten en we zingen en we lachen allemaal, want daar achter de hoge bergen ligt het Land van Maas en Waal.” 

Misschien ken je het nummer van Boudewijn de Groot, waarin het wonderschone Land van Maas en Waal is bezongen. In deze streek kun je genieten van alle waterrecreatie mogelijkheden maar er is nog veel meer waar je in dit gebied van kunt genieten.

Bij een bezoek aan het Land van Maas en Waal kun je de prachtige natuur van het gebied bezichtigen. Leuke actieve activiteiten om in dit gebied te doen zijn wandelen en fietsen! Dit kan met de Land van Maas en Waal fietsroute. Je hebt dan een prachtig uitzicht op de romantische landerijen, het water, de rivier en de idyllische dijkhuisjes. De vele pontjes in dit gebied kom je onderweg ook tegen, deze pontjes vormen al jaren de verbinding met het ‘vaste land’. Een overtocht geeft je een andere blik op het landschap en de rivieren. Ook leuk om te doen is om rond te dwalen in de zogenaamde ‘nieuwe natuur’, hier vind je de ongerepte natuur.

Fruit en tuinen
Het Land van Maas en Waal is enorm vruchtbaar door de vele overstromingen en de rivierklei die daardoor achterbleef. Kenners beweren dan ook dat het lekkerste fruit uit dit gebied komt. Ga daarom ook zeker een keer langs bij één van de vele fruitstalletjes langs de weg om de proef op de som te nemen! De Tuinen van Appeltern is het grootste en meest veelzijdige tuinideeën park van Europa. Dit prachtige park heeft meer dan 180 voorbeeldtuinen die elk een eigen stijl en sfeer hebben. De tuinen zijn het hele jaar het bezoeken waard want elk jaargetijde hebben de tuinen hun eigen charme.

Streekhistorisch Museum Tweestromenland
In het Streekhistorisch Museum Tweestromenland kun je de grote collectie dia’s met 'oude' beelden van dorpen, gebouwen en mensen aanschouwen. Het museum bewaart en exposeert historische kleding en textiel, huishoudelijke voorwerpen, gereed- schappen, fossielen en archeologische vondsten uit de streek.

Evenementen
In het Land van Maas en Waal worden er jaarlijks veel evenementen georganiseerd. Eén van de bekendste is de Dijkenloop die elk jaar tijdens het eerste weekend van september wordt gehouden. Hardlopen niks voor jou? Dan kun je ook meedoen aan het Bourgondisch fruitwandelen. Tijdens de Maas en Waalse Oogstdagen staan landbouw, veeteelt, tuinbouw en de gehele agrarische sector in de streek centraal. De kern van dit evenement wordt gevormd door wat het land voorbrengt en dat wat de streek geproduceerd wordt. Het hoogtepunt van de Oogstdagen is het Nederlands kampioenschap hooien. Een leuk evenement die je de Nederlandse cultuur laat beleven.

Naast de gemeenten Beuningen, Wijchen en Heumen maken ook gemeente Druten en gemeente West Maas en Waal deel uit van Het Land van Maas en Waal. 

Vraag het de VVV

Contact met de VVV kan op deze manieren:

Icon Contact Twitter Neem contact op via Twitter

Icon Contact Facebook Neem contact op via Facebook

Icon Contact Bellen Liemers Bel 0900 - 11 22 3 44 (lokaal tarief)

Icon Contact Kantoor Bezoek één van de VVV kantoren

Icon Contact Mail Stel je vraag via het contactformulier

Gemeentes in het Land van Maas en Waal
Dijkgeheimen

Dijkgeheimen

Het Gelderse rivierengebied zit boordevol verhalen. En dat geldt ook voor het Land van Maas en Waal. Met twee nieuwe fietstochten onder de intrigerende naam Dijkgeheimen wordt er een impuls gegeven aan het riviertoerisme. 

De routes zijn er als folder (met fietsknooppunten) én in de vorm van een gratis app, met weervrouw Margot Ribberink. Op iedere fietstocht worden zo’n 10 dijkgeheimen onthuld. Wat doen die mysterieuze huisjes langs de dijk, waar geen leven lijkt? Waarom slingeren dijkweggetjes zo vaak? Fietsers duiken via filmpjes op de app extra diep in de dijkgeheimen. Ze ontmoeten bijvoorbeeld de stoker van Stoomgemaal De Tuut, staan in een warme oven in een baksteenfabriek en zien een muskusrattenvanger aan het werk.

Al fietsend langs gemalen, boerderijen, steenfabrieken en kastelen biedt Dijkgeheimen een wereld vol waterverhalen. Over het stiekem vissen in kasteelvijvers, kinderarbeid in de steenfabrieken, huizen die door het rivierwater zijn verslonden en over de noodzaak van onderhoud van dijken. 

Het rivierlandschap lijkt sereen, maar het is een en al oerkracht. Piketpaaltjes langs de fietstochten zijn dijkmagazijnen, jarenlang speelden ze een hoofdrol in het veilig leven aan de dijk. Als de kerkklokken onverwacht luidden, dan was het paniek. Iedereen moest naar het dijkmagazijn toe. Schoppen, zandzakken, waskaarsen, kruiwagens en veel meer stonden daar klaar om een dreigend gat in de dijk te dichten.

Fietsroutes
Bezoekerscentrum Land van de Heerlijkheden in Leur (bij Wijchen) is start- en eindpunt van de beide rondtochten.

  • Vanuit Leur voert route 1 (50 km) via Hernen, Batenburg en Appeltern naar Maasbommel, Druten en Winssen, en terug naar Leur.
  • Route 2 (57 km) leidt naar Niftrik, Nederasselt, Overasselt, de Hatertse Vennen, Wijchen, Beuningen en Ewijk, en eindigt in Leur.

Dijkgeheimenfolder en app Dijkgeheimen
De Dijkgeheimenfolder is voor € 2,- te koop bij o.a. VVV’s Nijmegen, Groesbeek en Wijchen en bij Bezoekerscentrum Land van de Heerlijkheden in Leur. Ga voor de app Dijkgeheimen (vanaf 12 september beschikbaar) naar de App Store of Google Play en download de gratis AbelLife-app. Men zoekt binnen de gratis routes op Leur-Dijkgeheimen.

‘Gelderland Mooiste Waterkant van Nederland’
De routes maken deel uit van het toeristische programma ‘Gelderland Mooiste Waterkant van Nederland’, waarmee RBT KAN de Gelderse rivieren tot toeristische trekpleister maakt.
Voor alle informatie, routes en programma: geldersestreken.nl/rivieren

▼ Meer Dijkgeheimen
Social Wall