Renkum

Genieten in Oosterbeek, Heveadorp, Doorwerth, Wolfheze, Renkum en Heelsum

Aan de zuidrand van de Veluwe, waar het bosrijke en heuvelachtige landschap overgaat in het weidse rivierengebied, ligt de gemeente Renkum met de kernen Oosterbeek, Heveadorp, Doorwerth, Wolfheze, Renkum en Heelsum. De gemeente Renkum biedt een scala aan activiteiten. Zo kun je de 'Hemelse berg' beklimmen, fietsen over de Italiaanse weg, genieten van romantische doorzichten in het Zweiersdal en dwalen door de donkere bossen op het landgoed Quadenoord.

Veluwezoom Natuurlijk (web).jpgSlag om Arnhem
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft in september 1944 de Slag om Arnhem plaatsgevonden. De nagedachtenis aan die aangrijpende gebeurtenis is nog altijd levendig aanwezig in de gemeente Renkum. Het geheel vernieuwde Airborne Museum 'Hartenstein' in Oosterbeek geeft een goed beeld van de Slag om Arnhem. Met de uitbreiding van de 'Airborne Experience' ervaar je in het landschap van de veldslag hoe het is om een oorlog mee te maken. Renkum en Ede bundelden afgelopen jaar hun krachten rond de Airborne herdenkingen.

Oosterbeek, Heveadorp, Doorwerth, Wolfheze, Renkum en Heelsum
De gemeente Renkum bestaat uit zes dorpen: Oosterbeek, Heveadorp, Doorwerth, Wolfheze, Renkum en Heelsum. De dorpen liggen in het glooiende landschap met heidevelden en bossen, afgewisseld met landbouwgronden die worden doorsneden door beken. De gemeente Renkum maakt deel uit van het uitgebreide fietsroutenetwerk en er zijn verschillende speciale fietsroutes uitgezet. Wandelaars kunnen in Oosterbeek een korte stop maken bij heemtuin De Zomp. Ga ook eens op pad met de boswachter of maak een ritje in een ouderwetse paardentram. Kinderen kunnen zich uitleven in Kasteel Doorwerth, het kasteel biedt het hele jaar door een afwisselend programma. Paardenliefhebbers komen aan hun trekken op de talrijke bewegwijzerde ruiterroutes in de bossen. Tevens is er een speciale route voor mountainbikers uitgezet. Op talrijke plekken kun je onder het genot van een hapje en een drankje de indrukken op je in laten werken. Een verblijf in Renkum zal onvergetelijk zijn!

Renkums Beekdal
In Renkum is het voormalige industrieterrein Beukenlaan omgetoverd tot een prachtig natuurgebied gelegen tussen de Oostvaardersplassen, Veluwe, de Gelderse Poort en het Duitse Reichswald. Dit gebied, het Renkums Beekdal, is gevormd in de voorlaatste ijstijd (zo'n 100.000 jaar geleden). Het water in het dal werd gebruikt voor landbouw en later als waterkracht voor watermolens (het het ontwikkelen van bijvoorbeeld graan en papier). Ontdek het Renkums Beekdal met één van de vijf wandelroutes.

Winkelen in Oosterbeek
Om een dagje heerlijk te winkelen ben je van harte welkom in het centrum van Oosterbeek. Of het nu gaat om vers-zaken, mode, antiek, koffie, wijnen of interieur, je vindt het in Oosterbeek! Daarnaast zijn er natuurlijk genoeg mogelijkheden om lekker een hapje te eten of op een terrasje neer te strijken.

Het centrum van Oosterbeek is prima bereikbaar per auto (met gratis parkeren), per openbaar vervoer of op de fiets. Oosterbeek is dé place to be, want het gehele jaar staan de gastvrije ondernemers voor u klaar en worden er verschillende activiteiten en koopzondagen georganiseerd. Voor een overzicht van activiteiten en evenementen in Oosterbeek kan je kijken op www.facebook.com/isoosterbeek.

Download gratis wandelroutes
In samenwerking met Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten, Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen, de gemeente Renkum en enkele particuliere terreinbeheerders zijn 22 wandelroutes samen gesteld. Deze wandelroutes zijn verdeeld over vijf folders, met in iedere folder leuke wetenswaardigheden over de historie en de natuur van de gemeente Renkum en de kernen Oosterbeek, Heveadorp, Doorwerth, Wolfheze, Renkum en Heelsum. Tijdens de wandeling volg je de gekleurde paaltjes en/of bordjes langs de route. Download de wandelroutes.

Toeristische informatie de Veluwezoom

Toeristische informatie over de Veluwezoom?

Icon Twitter 2013 Volg ons op Twitter
Icon Facebook 2013 Volg ons op Facebook