Meest gezocht
Veluwezoom natuurlijk!

Welkom op de Veluwezoom

De Veluwezoom, het prachtige gebied van Wageningen tot aan Laag-Soeren, is van oudsher een gebied met veel toeristische bezienswaardigheden, zoals Domein Hof te DierenAvegoor en de kastelen Doorwerth, Rosendael en Middachten met hun omliggende landgoederen.Ook heeft deze regio een groot cultuur historisch verleden. Zo is in de gemeente Renkum de nagedachtenis aan de Slag om Arnhem nog altijd levendig aanwezig. Jaarlijks wordt in het weekend rond 17 september de Slag om Arnhem herdacht. In de unieke 'Airborne Experience' in het Airborne Museum 'Hartenstein' in Oosterbeek beleef en voel je de Slag om Arnhem alsof je er middenin zit.

Vanaf het gezellige centrum van Wageningen vind je op loopafstand twee unieke botanische tuinen. Zo heb je op de Wageningse Berg, een echte berg ontstaan in de IJstijd. Hier ligt het Belmonte Arboretum en heb je een fenomenaal uitzicht op de Betuwe en Utrechtse Heuvelrug. Ook vind je in Wageningen de gratis toegankelijke Beeldengalerij Het Depot. De collectie beelden bestaat uit torsen en fragmenten van het menselijk lichaam. Extra bijzonder aan deze beeldengalerij is dat je de tentoongestelde beelden mag aanraken.

Veluwetransferium Posbank
Het Veluwetransferium Posbank is gevestigd in een authentieke Gelderse boerderij, die geheel gerenoveerd en uitgebreid is. Het bezoekerscentrum geeft informatie over de geschiedenis, het beheer en de flora en fauna van het Nationaal Park Veluwezoom. Ernaast ligt een educatieve tuin van het IVN Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie. Ook kinderen kunnen zich hier uitstekend vermaken met educatieve spelletjes en een 'speelhol'. Daarnaast zijn het  VVV Agentschap en Fietsverhuur Rheden hier gevestigd. Het Nationaal Park en het Veluwetransferium zijn beide gratis toegankelijk.

Actief in de natuur
Het Veluwetransferium Posbank is het ideale startpunt voor een wandel- en/of fietsroute over de Veluwezoom en de Posbank. Vanuit hier kun je mooie tochten maken door Renkum en Rheden. Je komt langs vele mooie bezienswaardigheden: oude kerken, een prachtig stuk IJssel en één van de mooiste natuurgebieden van Nederland, het Nationaal Park Veluwezoom. Vooral tegen zonsondergang loop je kans om wild te zien. Gelet op de lengte, het pittige klimwerk en de vele bezienswaardigheden zijn deze routes zeer geschikt voor een volledig dagje uit in de natuur.

Wandelaars kunnen in Oosterbeek een stop maken bij heemtuin De Zomp. Ga ook eens op pad met een boswachter of maak een ritje in een ouderwetse Paardentram.

Met de Rhedense fietsvierdaagse en het Nationaal Park Veluwezoom is het voor de fiets- en wandelliefhebbers in de gemeente Rheden goed toeven. Tijdens een fietsroute op de Veluwe geniet je ongetwijfeld van de bloeiende rododendrons in mei en juni en tijdens een wandeling over de Loenermark heb je grote kans de schaapskudde tegen te komen. Kinderen kunnen zich in Dieren uitleven in De Spelerij / Uitvinderij, dit is een Speel- en doepark waarbij de nadruk ligt op samenspelen en creativiteit. In Renkum kun je de 'Hemelse berg' beklimmen, fietsen over de Italiaanse weg, genieten van romantische doorzichten in het Zweierdal en dwalen door de donkere bossen op het landgoed Quadenoord.

In de winterperiode is er van alles te beleven rondom Rheden en in de bossen van de Veluwezoom. Geniet van vele (winter)activiteiten, zoals schaatsen, sleeën, langlaufen, mountainbiken, fietsen, wandelen, huifkarrentochten of Nordic Walking. Bekijk de Winterkaart van de Veluwezoom.

Charme
Er zijn veel monumenten te bezichtigen waaronder het bekende landgoed Middachten. Maar ook het Gelders Geologisch Museum is een bezoekje meer dan waard. Met de kinderen is een uitstapje naar de bijzondere speeltuin De Spelerij / Uitvinderij zeer de moeite waard. Kinderen kunnen zich ook uitleven in Kasteel Doorwerth. Het kasteel biedt speciaal voor de kleine gasten het hele jaar door een afwisselend programma.

▼ Lees meer over de Veluwezoom

Vraag het de VVV

Contact met de VVV kan op deze manieren:

Icon Contact Twitter Neem contact op via Twitter

Icon Contact Facebook Neem contact op via Facebook

Icon Contact Bellen Liemers Bel 0900 - 11 22 3 44 (lokaal tarief)

Icon Contact Kantoor Bezoek één van de VVV kantoren

Icon Contact Mail Stel je vraag via het contactformulier

Kastelen en landgoederen

Logo Gelders Arcadië 01

Kastelen en landgoederen op de Veluwezoom

De Veluwezoom is bekend om ‘Gelders Arcadië’, het landschap van uitgestrekte landgoederen, buitenplaatsen en kastelen. Je vindt hier bijvoorbeeld Landgoed Middachten, Kasteel Rosendael, Huis Zypendaal, Kasteel Doorwerth en Villa Sanoer. Het heuvelachtige landschap heeft altijd veel aantrekkingskracht gehad op welgestelde families, die er hun landhuizen bouwden en de mooiste tuinen en parken aanlegden. Met de komst van de treinverbindingen in de 19e eeuw kwamen steeds meer rijke westerlingen naar de landgoederenzone Gelders Arcadië om van dit unieke landschap te genieten en er hun ‘buitens’ aan te leggen. En van die vele buitens in dit gebied kunnen wij nog steeds genieten!

Meer over Gelders Arcadië
Social Wall
Bevrijdingsstad Wageningen

Zeg je Wageningen, dan denk je al gauw aan de bevrijding, zo is Wageningen de stad waar de capitulatieakte getekend is. Midden in de Capitulatiezaal van Hotel De Wereld, in het centrum van Wageningen, werd op 5 mei 1945 de overgave van de Duitse troepen getekend. In het hotel kun je deze zaal nog steeds bezoeken. De capitulatieakte en het orginele meubilair wordt tentoongesteld in het Museum De Casteelse Poort.

Meer over Wageningen